Mooi weer zorgt drie keer zoveel kustbezoek

bloemendaalMooi weer zorgt in Bloemendaal aan zee voor drie keer zoveel toeristisch bezoek.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Decisio op basis van telefoondata.

Het weer is niet van invloed op de frequente bezoekers (woonwerk, schoolgaand verkeer) en beperkt van invloed op de regelmatige bezoeker (hond uitlaten, familiebezoek, etc.), aldus blijkt uit de cijfers.

Het weer is sterk van invloed op het aantal incidentele bezoekers op alle dagen. Maar in het weekend is dit effect het grootst.

decisio_gr

Het gebruik telefoon-big data biedt veel nieuwe onderzoekmogelijkheden, aldus het bureau.

Zo traceerde men bijvoorbeeld op basis van telefoondata waar de buitenlandse bezoekers vandaan komen die Giethoorn bezoeken (circa een kwart uit België en een kwart uit Duitsland, de rest onder andere Israël, Polen, China, Engeland en Italië).

Ook wist men nauwkeuriger dan de organisatie het aantal bezoekers vast te stellen tijdens ‘Deventer op stelten’. Men turfde circa 40 duizend extra bezoekers t.o.v. een gemiddelde vrijdag, zaterdag en zondag in de maand juli. Een verdubbeling van het aantal bezoekers, maar geen 140 duizend zoals de organisatie melde. Circa 85 duizend mensen waren in de binnenstad en niet alleen voor het festival. De meeste bezoekers kwamen uit de directe regio.

Big – telefoon- data biedt als voordeel dat men kan beschikken over data van elke dag en elk uur, niet ouder dan 1 maand, aldus Menno de Pater van Decisio. De gedetailleerde data biedt verder mogelijkheden om op een gedetailleerder niveau uitspraken te doen en bovendien kunnen meerdere tijdsperioden eenvoudig met elkaar vergeleken worden. Het gebruik van telefoondata is goedkoop vergeleken met enquêtes, steekproeven etc.

Nadelen zijn er ook. Er is een flinke bewerkingsslag nodig om van big data tot beleidsinformatie te komen. De registratiegebieden van ‘telefoondata’ in buitengebieden is soms te grofmazig en de plaatsbepaling buitenlandse bezoekers is soms lastig bij beperkt telefoongebruik.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.