Zoetermeer zet innovatieve kruispunttechnologie op straat

zoetermeerIn Zoetermeer wordt gewerkt aan een innovatief kruispunt waarin een aantal nieuwe detectietechnieken zijn verwerkt, zoals video, radar en thermische camera’s.

Het kruispunt Bleiswijkseweg-Binnenweg-Fokkerstraat wordt voorzien van de nieuwste videodetectietechnologie, de zogenoemde TrafiRadar van de firma Flir.

Dat is een combinatie van een videodetector met radar. Het systeem zorgt voor individuele voertuigherkenning, waarmee het verkeer dynamischer en nauwkeuriger is af te wikkelen. TrafiRadar geeft al een signaal aan de controler zodra een voertuig zich in de ‘dilemma zone’ bevindt en dat kan bijvoorbeeld tot groenverlening leiden. Het systeem wordt onder meer toegepast in de VS.

Thermische camera’s zorgen verder voor de detectie van fietsers en voertuigen. Bijkomend voordeel is dat met het systeem fietsers geteld kunnen worden, ook als deze in groepen rijden. De telgegevens kunnen weer gebruikt worden om eventueel cycli van verkeerslichten aan te passen aan verkeersaanbod. Dergelijke camera’s worden al ingezet in de provincie Utrecht en Amersfoort.
Verder wordt een zogenaamd Remote Lamp Controle Systeem (RLCS) geïnstalleerd. Met dit systeem wordt de gebruikelijk hoeveelheid stroomkabels naar alle individuele LED lampen vervangen door een simpele voedingskabel en netwerkverbinding. RLCS bespaart daarmee op koper, installatiewerk en langdurige wegafzettingen tijdens installatie. Ook kan de installatie sneller en makkelijker met extra verkeerslichten worden uitgebreid, aldus Imtech Traffic & Infra.

Toepassing videodetectie Zoetermeer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.