
Sociale TomTom kan files met tien procent terugdringen
Als routenavigatiesystemen niet het individuele maar het algemene belang voorop zouden stellen, zouden de files met tien procent afnemen.
Dat is de uitkomst van een modelstudie van Prof. Léon Rothkrantz van het Department of Intelligent Interaction van de TU Delft. Hij onderzocht wat het effect zou zijn als de TomTom’s niet simpelweg de kortste weg zouden adviseren aan een bestuurder, maar rekening zouden houden met het feit dat veel meer automobilisten die kant op willen.
Op dit ogenblik gebruiken veel automobilisten een statisch navigatiesysteem dat automatisch kiest voor de kortste weg. En dat is niet altijd de snelste weg. Dynamische routeinformatiesystemen houden wel rekening met vertraging en zelfs met verwachte vertraging. Maar veel automobilisten worden dan via dezelfde omleidingsroute gestuurd.
Als het netwerk optimaal gebruikt zou worden in een dergelijke situatie, brengt dat de totale opgetelde reistijd voor alle automobilisten aanzienlijk terug, aldus Rothkrantz.
Als voorbeeld noemt hij de verbinding tussen Eindhoven en Amsterdam. Je kunt via de A2, of een beetje om via de A50. De laatste route kost je vijf minuten extra.
Op de A2 staan in de spits files. Dat levert soms 20 minuten vetraging op. Het idee is om een deel van de automobilisten te adviseren via de A50 te rijden. De reistijd op de A2 neemt daardoor flink af, die op de A50 licht toe. Maar de reistijd voor de hele groep automobilisten neemt met tien procent af.
Om zo’n systeem van de grond te krijgen, zouden automobilisten door middel van een app, of beter nog via hun navigatiesysteem met een centrale server moeten zijn verbonden zodat ze individueel te volgen zijn.
Vraag is natuurlijk hoe je automobilisten zover krijgt om de adviezen op te volgen. Prof. Léon Rothkrantz heeft daar wel vertrouwen in. Als de reistijd via de alternatieve route niet teveel oploopt zullen automobilisten zo’n route serieus overwegen, denkt hij.