Kilometerstand NDW op 7100

ndwDe samenwerkende overheden in NDW verzamelen actuele verkeersgegevens over 7100 kilometer aan wegen. Dit is een groei van 800 kilometer ten opzichte vorig jaar. Toch is dit nog maar een fractie van het totale wegenbestand.

In het NDW-netwerk is een selectie gemaakt van de wegen van de deelnemende partners (Rijkswaterstaat, provincies, stadsregio’s en gemeenten) waarvan verkeersdata nuttig en nodig wordt geacht. De inwinning vindt plaats via 24.000 meetpunten over ruim 7.100 km rijkswegen, provinciale wegen en doorgaande stedelijke wegen (oktober 2015).

Het totale wegennet in Nederland heeft een lengte van 138.912 km. Daarvan wordt nu ca. 5 procent gedekt door de NDW.

De meeste groei zit in de gemeentelijke wegen: van 1500 naar 2040 km. Dat is 1,6 procent van het totaal aan gemeentelijke (en waterschaps-) wegen.

De groei zit volgens de NDW vooral in gemeenten in Noord-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. Daarnaast zijn de gemeenten Assen, Leeuwarden en Venlo in 2015 aan het netwerk toegevoegd.

Op het provinciale wegennet is de groei vooral zichtbaar in de provincie Noord-Brabant. In Gelderland worden meer wegen bemeten en de eerste provinciale wegen in Fryslân zijn aan het netwerk toegevoegd. In totaal wordt 1720 km aan provinciale wegen bemeten, dat is 22 procent van het totaal.

Met 3340 km zijn de rijkswegen compleet gedekt.

Op de NDW-netwerkkaart is te zien op welke wegen actuele verkeersgegevens worden ingewonnen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.