Verkeer geregeld vanuit de cloud

vriDe gemeente ’s-Hertogenbosch regelt het verkeer op de kruising Bruistensingel – Zandzuigerstraat in ’s-Hertogenbosch niet meer lokaal vanuit de verkeersregelautomaat, maar vanuit de cloud.

Eind januari is de verkeersregelautomaat voorzien van door Vialis ontwikkelde software die communiceert met servers bij van VolkerWessels. Via een glasvezelverbinding en VPN-tunnels wordt de status van de detectoren, stand van de lantaarns, snelheidsmeting voor fietsers en KAR-berichten, voor de beïnvloeding voor het openbaar vervoer, naar de cloud geupload.

In de cloud draait de verkeersregelapplicatie die alle informatie verwerkt en de resultaten naar de lokale automaat stuurt, inclusief de stand van de aftellers (3-2-1 voor het groen van het autoverkeer) en de wachttijdvoorspellers voor het langzaam verkeer.

De verkeersregelautomaat op locatie zorgt ervoor dat alle lantaarns worden aangestuurd en bewaakt. In de verkeersregelautomaat zijn zowel hard- als software matige beveiligingen aanwezig om de veiligheid op de kruising te waarborgen.

De gemeente ‘s-Hertogenbosch en Vialis hebben gezamenlijk het initiatief voor deze innovatieve ontwikkeling genomen. Ze zien grote mogelijkheden voor zich van dit regelprincipe. Je kunt de applicatie makkelijk wijzigen, informatie combineren uit meerdere regelautomaten en aanhaken op nieuwe informatiebronnen uit C-ITS. Dat heeft als inzet weggebruikers via het netwerk van mobiele telefoons of wifi met elkaar te verbinden waardoor het mogelijk wordt real time te adviseren over rijtaken, zoals snelheid, rijstrookkeuze, in- en uitvoegen, werkzaamheden en gevaren. Ook kunnen bepaalde weggebruikers voorrang krijgen op anderen, bijvoorbeeld bij intelligente kruispunten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.