Slimme oplossingen voor ov en fiets

uitcheckenDe ANWB en de NS organiseerden samen met de incubaters YES!Delft en UtrechtInc een Smart Mobility Pitch. Uit 140 aanmeldingen werden er elf verkozen, vaak met ov of fiets als thema. Winnaar werd een applicatie waarmee reizigers nooit meer vergeten uit te checken.

De jury van het Smart Mobility Pitch Event verkoos het bedrijf Predict.io als winnaar. Predict.io voorspelt het reisgedrag van forensen via de smartphone. Wanneer begint en eindigt een treinreis? En wanneer komt die parkeerplek vrij? De slimme software van het bedrijf moet reizigers en vervoerders realtime assisteren met een zo efficiënt mogelijke reis.

Verder selecteerde de jury tien ‘runner-up finalisten’, met GoOV en Bicycle Localisation met speciale vermelding als de nummers twee en drie.

Zelfstandig reizen voor iedereen
GoOV wil mensen met een beperking weer zelfstandig maken met een slimme en veilige oplossing: een stap voor stap reisplan via de app, een portaal voor mantelzorgers om de reis te plannen en een hulplijn.
Nooit meer je fiets kwijt
IoT-startup Louis & Ralph Technologies wil alle 20 miljoen fietsen in Nederland koppelen aan het internet met soft- en hardware technieken. Slimme fietsen vertellen hun eigenaren bijvoorbeeld waar ze zich bevinden en geven een seintje als ze weken stilstaan op dezelfde plek.
Een zelfsturend vliegtuig op bestelling
Avy wekt met het European Space Agency aan ’s werelds eerste elektrische drone voor personenvervoer. Het tweepersoonstoestel moet autonoom vliegen en kan op bestelling (via de app) vliegen van en naar een Avy-halte naar keuze.
200 km op je elektrische OV-fiets
eBike Network werkt aan een netwerk van elektrische deelfietsen. Waar een gewone OV-fiets het laatste stukje van je reis verzorgt, moet de eBike juist in die eerste kilometers voorzien: maximaal 200 km op één batterij. Via de app reserveer je een fiets.
Werk aan het spoor: problemen oplossen voor ze er zijn
Semiotic Labs voorspelt met een realtime sensor techniekproblemen in bijvoorbeeld de as of aandrijvingsmechanismen van een trein of zwakke plekken in het spoor.
Tesla op twee wielen
Met de elektrische AppScooter ontwikkelt Bolt Mobility een kruising tussen een Tesla en iPhone: met touchscreen, internet en een abonnementmodel.
Slim communiceren met reizigers
Het SaaS-platform van inBeacon maakt de directe omgeving van de reiziger slim door te communiceren via beacons – bakens die communiceren met je smartphone. Het bedrijf vertelt je zo bijvoorbeeld of je op het verkeerde spoor staat, waar een parkeerplek is of welke problemen er op de route zijn.
Alle reisdata op één plek
Monotch wil alle data over mobiliteit in één cloud-platform toegankelijk maken. Dat maakt het voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars ook makkelijker om die informatie in een complete app te gieten.
‘Street View’ op het spoor
Geckomatics biedt ‘street view’ op maat. Het zou bijvoorbeeld de NS kunnen helpen bij onderhoud.
Een deelfiets die nooit kapot gaat
Van Software-as-a-Service naar Bike As A Service. In de nieuwe deeleconomie is huren het nieuwe bezitten. Vanaf 8 euro per maand garandeert SwapFiets een fiets die altijd werkt. Als er iets kapot gaat ruilt het bedrijf de fiets op locatie om.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.