Verkeerswereld test LoRa

ovfietsVerschillende bedrijven die actief zijn binnen de verkeerswereld testen de mogelijkheden van LoRa, een nieuw netwerk van KPN dat detectie op afstand tegen lagere kosten mogelijk maakt. Het biedt bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor de parkeersector en de fietsindustrie.

LoRa staat voor een low rang low power netwerk. Het is te vergelijken met het gsm-netwerk, met als belangrijkste verschil dat het zich leent voor het goedkoop versturen van kleine hoeveelheden data. Bovendien gebruikt een LoRa-chip nauwelijks stroom, waardoor een batterij voor de voeding het vele jaren uithoudt.  Daarmee is het systeem veel goedkoper in gebruik dan het gsm-netwerk. Met LoRa is de positie van een object tot op 25-30 meter nauwkeurig te bepalen. KPN is op dit ogenblik bezig het netwerk uit te rollen en rond de zomer moet LoRa in heel Nederland beschikbaar zijn.

NS experimenteerde al met LoRa op een aantal OV fietsen. Men kon zo zien hoeveel kilometer een OV fiets afgelegt. Met LoRa zijn ook zoekgeraakte fietsen op te sporen, mits ze voorzien zijn van een LoRa-chip.

Verschillende bedrijven werken er al aan. En Mobilock maakt sloten die je met LoRa op afstand open en dicht kunt doen waarmee je een deelfietssysteem  kunt opzetten.

Ook de parkeerindustrie is geïnteresseerd in de mogelijkheden van LoRa. Nedap voerde onlangs tests uit in Rotterdam. Het bedrijf levert sensoren die de aanwezigheid van een auto detecteren op een parkeerplaats, buiten of in een parkeergarage. Volgens het bedrijf waren de resultaten met LoRa veelbelovend.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.