Eerste zelfrijdende voertuig met passagiers rijdt in Appelscha

Zelfrijdend busjeEind augustus rijden er twee zelfrijdende voertuigen van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer naar de Wester Es in Appelscha. Ooststellingwerf is daarmee de eerste gemeente waar een zelfrijdend voertuig mét passagiers de openbare weg op mag.

Het gaat om een pilot van drie maanden. De gemeente Ooststellingwerf is initiatiefnemer van de pilot en ziet deze nieuwe vorm van vervoer als oplossing voor betere bereikbaarheid en leefbaarheid van krimpregio’s. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen delen deze visie, zien dezelfde kansen en willen Noord-Nederland daarom de komende jaren op de kaart zetten als dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer.

Inwoners en toeristen kunnen gratis een ritje maken.

De RDW gaf medio juni toestemming voor de pilot aan de gemeente Ooststellingwerf. Op het moment dat de shuttlebusjes arriveren vinden de laatste keuringen plaats. Het chauffeurloze voertuig communiceert met de infrastructuur. Daarom worden er deze zomer infrastructurele maatregelen genomen op het 2,5 kilometer lange tracé in Appelscha. Er is altijd een steward aanwezig in het voertuig die in geval van nood het voertuig stil kan zetten. De shuttle rijdt alleen overdag en bij goed weer.

Het gaat om de EZ10 van Easymile. Dit zelfrijdende voertuig is volledig automatisch en rijdt op elektriciteit. Het voertuig heeft geen stuur en geen pedalen. Er is plek voor 10 personen en heeft een maximumsnelheid van 15 km per uur.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.