Metropoolregio Amsterdam krijgt ‘Big Data Hub’

arenaIn de Amsterdam ArenA is de eerste Big Data Hub van Nederland in gebruik genomen. Hier kunnen ondernemers in een praktijkomgeving met overheden en wetenschappers data delen en data-gedreven innovaties ontwikkelen, onder andere op het gebied van mobiliteit.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het sturen van bezoekersstromen, het optimaliseren van  bezoekerservaringen, het vergroten van de veiligheid en het sneller en effectiever informeren van hulpdiensten.

Eén van de faciliteiten is een control room waarin alle data van mobiliteitsstromen, nutsvoorzieningen en veiligheidscamera’s worden gecombineerd tot informatie voor de verschillende stakeholders. Voorbeelden zijn misdaadpreventie en het reguleren van optimale evacuatieroutes via LED-verlichting in de vloer.

Vervoersbedrijven kunnen mobiliteit tijdens pieken beter stroomlijnen. Energie-, afval- en waterbedrijven gebruiken de data om preventief onderhoud te kunnen plegen of hun processen te verduurzamen, aldus beloven de initiatiefnemers.

Amsterdam ArenA zegt met het oog op het EK 2020 het meest innovatieve stadion van de wereld te willen worden. “Big data oplossingen voor dit stadion zijn door de samenwerkende partijen in deze hub over te nemen en op te schalen naar de  speelsteden van het EK. Of naar vergelijkbare locaties als Schiphol of de Floriade die met soortgelijke bezoekersstromen en veiligheidsuitdagingen kampen.”

De Big Data Hub Metropoolregio Amsterdam is de eerste hub van vier en heeft een belangrijke focus op de creatieve industrie. Eind dit jaar volgt de Big Data Hub voor o.a. Security en Logistiek in de metropoolregio Den Haag/Rotterdam. Eind 2017 moeten ook hubs in Noord-Nederland (Energie) en Noord-Brabant (Maakindustrie) van start zijn.

De Big Data Hub in de metropool regio Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen het Big Data Value Center, TNO, Kamer van Koophandel, KPMG, de Amsterdam Innovation ArenA en dutch digital delta/ Commit2Data.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.