Googledata

Google Maps als concurrent voor TomTom-data

googledataGoogle Maps laat zien waar congestie is en wat actuele rijsnelheden zijn. Net als TomTom maakt men daarvoor gebruik van de data van mobiele telefoons. Voor TomTom data moet je flink betalen, Google Maps is gratis te gebruiken.

Dat kwam Jurgen de Haan van CROW-KpVV op het spoor in Ede en Rotterdam. Rotterdam ontwikkelde een tool die elke minuut een screenshot opslaat van de actuele verkeerssituatie op Google Maps.  Achteraf kun je de opnamen dan als een filmpje afspelen. Zo krijg je een indruk van de verkeerssituatie op een bepaald moment of over de hele dag.

Dat levert een kwalitatief beeld op Google-wegvakniveau op. Voor een goede analyse, met bijvoorbeeld filelengtes, zijn echter gegevens nodig van kleinere segmenten.

Bas Tutert van de gemeente Ede heeft daar wat op gevonden. Hij programmeerde een tool die de Google Directions API (die overigens niet gratis is) bevraagt en de reistijden per subwegvak opslaat in een database. Deze reistijden kunnen vervolgens als snelheden in een spreadsheet worden geplaatst.

CROW is nu een project gestart om meer inzicht te krijgen in de (nieuwe) inwinmethoden en -technieken en vooral welke beleidsvragen kun je met welke data beantwoorden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

1 reactie op “Google Maps als concurrent voor TomTom-data”

Jeffrey Benning|01.11.16|13:50

Mijn naam is Jeffrey en ik werk bij Watts’on de enige Google Maps premium partner in de Benelux.
Ik las in het artikel dat Google maps gratis te gebruiken is. Dat is zeker niet altijd het geval bij zakelijk gebruik.
Graag wil ik geinteresseerden wijzen op https://enterprise.google.com/maps/pricing/
Het is enkel ‘gratis’ bij public gebruik zoals bijv. https://www.enexis.nl/zakelijk/producten-en-diensten/meters/slimme-meter/uw-meter-vervangen/planningsoverzicht of https://www.scarlet.be/nl/stores/

Achter een login, firewall is altijd een licentie verplicht. Zeker ook bij analyses voor intern gebruik.

Google Maps wordt weleens zakelijk gebruik, in strijd met de ToC van Google Maps. Die worden geregeld (on)bewust genegeerd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de business of de al ontwikkelde toepassing. De Google Maps kan ook ieder moment uitgezet worden.
Zie: http://www.watts-on.eu

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.