De Whim-app. Bron: archief Verkeersnet.nl

Helsinki test ‘s werelds eerste ‘MaaS’ app

whim‘Mobility as a service’  is het nieuwe toverwoord in mobiliteitsland. In ons land gaat het dan vooral over het aanbesteden en inkopen van mobiliteitsdiensten door overheden. In Finland bekijkt men het concept vanuit de gebruiker. Een app voor de hele reis.

Whim is de naam van die app. De gebruiker hoeft alleen zijn bestemming in te geven en de app adviseert de beste opties voor de reis, gebruikmakend van ov, autohuur, deelauto, taxi of andere beschikbare vervoermogelijkheden. Vervolgens produceert de app een digitale ticket op de smartphone voor de hele reis. De app geeft aan hoe laat je moet vertrekken en wijst de weg en kan ook vooruit ritten plannen op basis van agenda gegevens.

Gebruikers nemen een abonnement op de app. Of eigenlijk schaffen ze een reistegoed aan, waar de kosten van een trip automatisch van worden afgeschreven. Zo’n abonnement kost bijvoorbeeld 89 euro per maand, waarbij men dan recht heeft op onbeperkt ov en 2 taxiritten. In duurdere abonnementen (249/317 euro per maand) zit ook autohuur. Maar een enkele reis boeken kan ook.

De app wordt nu getest in Helsinki, maar het is de opzet dat andere steden en landen volgen, zoals Birmingham, Toronto of Montreal, aldus het bedrijf achter de app MaaS Global dat voor de eigenlijke start al Smart-Cityprijzen in de wacht sleepte als echter disruptive innovator.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.