Reistijdinformatie voor vrachtverkeer op Maasvlakte

Op de Maasvlakte bij Rotterdam is de pilot van het project Integratie Reistijdverwachtingen in transportmanagementsystemen (RITS) van start gegaan. Dit project zorgt ervoor dat planners en chauffeurs beschikken over actuele en betrouwbare informatie over reistijden. Hierdoor kunnen ritten beter worden gepland en files worden vermeden. Ook worden de aankomsttijden van vrachtwagens bij terminals en distributiecentra nauwkeuriger en betrouwbaarder. Voor de pilot zijn twee consortia gevormd, elk bestaand uit twee transportbedrijven, een leverancier van een transportmanagement-systeem en een aanbieder van reistijdverwachting.
Met het project willen de bedrijven tot 10% van de vervoerskosten besparen. Dit door het omzeilen van files en omdat men klanten gedifferentieerde tarieven kan aanbieden. Ook biedt het project naast een kostenreductie, onderbouwde informatie om met klanten in gesprek te gaan over afhaal- en aflevertijdstippen buiten de spits. De vier transporteurs rijden gezamenlijk meer dan 1100 keer per week over de A15 op het traject Maasvlakte-Vaanplein.
De reistijdverwachtingen worden geleverd door Tenuki en PTV/Locatienet en worden geïntegreerd in de transportmanagementsystemen van TANS en InforIT/CQM. De komende drie maanden wordt de software aangepast. In januari 2010 worden de eerste ritten met de reistijdinformatie gepland. In maart worden de eerste resultaten van de proef verwacht.
In het Westland draait overigens al langer een dergelijk systeem.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.