2getthere gaat zelfrijdend vervoer leveren voor Dubai

Het Nederlandse 2getthere heeft opdracht gekregen een compleet nieuw autonoom voertuigensysteem te leveren dat het in aanbouw zijnde Bluewaters Island voor de kust van Dubai gaat verbinden met het metronetwerk van de stad.

Het systeem, dat we in Nederland kennen van Capelle a/d IJssel, rijdt op een gescheiden rijbaan. Het heeft een transportcapaciteit van maximaal 5000 passagiers per uur per richting. Het is daarmee wereldwijd de grootste in zijn soort, zegt 2getthere.

Bluewaters Island, dat onder andere Ain Dubai, het hoogste en grootste reuzenrad ter wereld huisvest, is momenteel in opbouw. Het eiland ligt 500 meter voor de kust.
Het eiland wordt bebouwd met herenhuizen, penthouses en appartementen, winkel- en eetgelegenheden en twee hotels.

Het middelpunt van Bluewaters wordt Ain Dubai, het hoogste en grootste reuzenrad ter wereld.
Het automatische transportsysteem dat 2getthere levert past in Dubai’s doelstelling dat in 2035 25% van het transport plaatsvindt via automatische systemen. Het geautomatiseerde transportsysteem op Bluewaters omvat straks 25 Group Rapid Transit (GRT) voertuigen zonder bestuurder, met elk een capaciteit van 24 passagiers. Het verbindt stations op het eiland met Nakheel Harbour en Tower Metro Station over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer. Het heeft in eerste instantie een capaciteit van 3350 passagiers per uur per richting. Later bestaat de mogelijkheid om capaciteit uit te breiden naar 5000 mensen per uur per richting. De reistijd zal ongeveer 4,5 minuten bedragen.

De toepassing is tevens de eerste waar een derde generatie GRT voertuig van 2getthere zal worden ingezet. Dit automatisch voertuig kan zowel gebruikt worden in een Automated People Mover applicatie (rijdend op een gescheiden baan om de verkeersdoorstroming te kunnen garanderen, zoals bij de Bluewaters applicatie) als in een automatisch transportsysteem op openbare wegen, waarbij de benodigde sensortechnologie is geïntegreerd.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.