
Neem een abonnement op de verkeerscentrale
Een speciale centrale voor verkeersmanagement én een andere centrale voor het monitoren van tunnels moet binnenkort verleden tijd zijn. Wegbeheerders kunnen een abonnement nemen voor de diensten die ze nodig hebben, zonder voor alles eigen centrales aan te schaffen.
Daartoe hebben 13 marktpartijen en 6 decentrale overheden de handen ineen geslagen. Het gaat dan om centrales voor het bewaken en bedienen van tunnels, het op afstand bedienen van bruggen en sluizen, het uitvoeren van verkeersmanagement waaronder het aansturen van verkeersregelinstallaties en dynamische routeinformatiepanelen boven de weg, het monitoren en aansturen van stadstoegang en stadsbeheer met camera’s.
Momenteel hebben decentrale overheden (weg- en stadsbeheerders) in Nederland meer dan 150 centrales in eigendom waar zij met eigen personeel en met gekochte technische systemen die zij zelf beheren de centrale bediening van één of hooguit 2 domeinen verzorgen. De precieze kosten zijn niet bekend, maar naar schatting kost centrale bediening de gezamenlijk decentrale overheden in Nederland ruim €200 miljoen per jaar. Veel van de taken bestaan uit bewaken en monitoren en verreweg de meeste tijd van de dag heeft het bedienend personeel weinig te doen. Door deze taken slim te integreren zouden volgens experts de kosten met 10-20% oftewel met €20-40 miljoen per jaar kunnen worden verlaagd.
De lagere kosten kunnen worden behaald door in een centrale meerdere functies cq. domeinen te combineren. En ook kan de centrale bediening voor meerdere decentrale overheden samengevoegd worden. Verder zou een overheid kunnen besparen door de centrales niet zelf aan te schaffen, maar om de dienst in de vorm van een abonnement af te namen van een bedrijf.
Het idee komt van de provincie Noord-Holland en wordt ondersteund door het programma Beter Benutten. In Rotterdam werkt men al met het concept door stadtoezicht en verkeersmanagement te combineren. In Noord Holland combineert men de bewaking en bediening van tunnels, het op afstand bedienen van bruggen en sluizen en verkeersmanagement. En Almere neemt bepaalde “as a service” diensten al af in de vorm van een abonnement.
Tot eind 2017 beproeven de 13 private partijen en de decentrale overheden samen de slimme geïntegreerde commerciële diensten in de praktijk en vanaf 2018 zijn deze diensten landelijk beschikbaar.