Testomgeving voor Smart Mobility in Noord-Brabant

Zelfrijdende auto’s. Vrachtwagens die via wifi met elkaar verbonden zijn en in ‘platoons’ rijden. Verkeerslichten die communiceren met aankomend verkeer. Met een flitsende video positioneren de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de gemeenten Eindhoven, Helmond en Tilburg de regio als testomgeving voor Smart Mobility.

Dat gebeurt onder de naam ‘MobilitymoveZ.NL, Urban Mobility Testing Area’, een traject van rijks-, provinciale en lokale wegen van Helmond via Eindhoven tot Tilburg.
Op termijn kan de testomgeving uitgebreid worden naar Breda en ’s-Hertogenbosch.

MobilitymoveZ.NL (er is nog geen website van het project) stelt naar eigen zeggen een gecontroleerd, beheersbaar deel openbare weg in Noord-Brabant ter beschikking aan (inter)nationale partijen om nieuwe technieken en diensten op het gebied van Smart Mobility en innovatieve mobiliteitsdiensten te kunnen ontwikkelen en testen in praktijk verkeerssituaties.

Daarbij kan men denken aan ITS-bedrijven, Smart Mobility dienstverleners, telecombedrijven, automotive partijen, leasemaatschappijen, verzekeraars en anderen.

De testomgeving MobilitymoveZ.NL maakt onderdeel uit van SmartwayZ.NL, het mobiliteitsprogramma waarin overheden, marktpartijen en kennisinstellingen samen werken om de bereikbaarheid en economie in Zuid-Nederland te verbeteren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.