Zelfrijdende busjes op proef in Eemshaven en Loppersum

In de Eemshaven en Loppersum wordt vanaf half mei geëxperimenteerd met zelfrijdende busjes. De proeven komen voort uit de plannen van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân om van het Noorden een testgebied voor zelfrijdend vervoer te maken.

De zelfrijdende busjes in de Eemshaven gaan in een afgeschermd gebied rijden. Er vinden proeven plaats met voertuigen van verschillende leveranciers. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het eerste voertuig wat in de Eemshaven wordt getest is van leverancier EasyMile, die ook de WePod in Gelderland leverde en inmiddels op zo’n 50 locaties voertuigen heeft rijden.

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving gebracht van 5Groningen, dat experimenteert met 5G-techniek, op het Zerniketerrein. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving in Loppersum uitgevoerd. De 5G-techniek kan volgens de initatiefnemers de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, om van Noord-Nederland een proefregio voor zelfrijdend vervoer te maken. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha, die overigens weinig succesvol was. De drie provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. ‘Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.