Reistijden op informatieborden boven snelwegen

Met ingang van maandag 16 november vertoont Rijkswaterstaat reistijden op alle informatieborden boven de snelwegen in de provincies Utrecht en Zuid Holland. Voorheen stond eventuele vertraging uitgedrukt in kilometers file, nu dus reistijden.
Ook wordt er een aantal grafische informatieborden op de Ruit Rotterdam (o.a. A16 en A20) in gebruik genomen die o.a. aangeven waar de vertraging optreedt. Op basis van deze informatie kunnen weggebruikers een betere inschatting van hun reis maken en eventueel een alternatieve route kiezen. Rijkswaterstaat werkt nu aan de landelijke uitrol van reistijden op alle informatieborden in Nederland: de andere regio’s volgen binnen een jaar.
Sinds enkele jaren wordt al gewerkt met reistijden op de informatieborden. Zo wordt er nu al op de A13 bij Delft, de driehoek A1, A27 en A28 bij Utrecht en de ring Amsterdam, de reistijd getoond i.p.v. de kilometersfile. Vorig jaar kreeg Rijkswaterstaat opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat tot de landelijke uitrol van reistijden op alle informatieborden.
De reistijden op de informatieborden zijn afkomstig van de meetlussen in de weg die o.a. de gemiddelde snelheid van de auto’s bijhouden. Deze informatie wordt ook gebruikt voor de actuele verkeersinformatie via radio, internet en navigatiesysteem.¬† In geval van een wegafsluiting wordt die informatie (A20 dicht, omleiding via enz.) getoond.
De grafische informatieborden geven informatie over de ruit Rotterdam, bijvoorbeeld over een brugopening of de exacte lokatie van de vertraging. Weggebruikers kunnen op basis van deze informatie een alternatieve route kiezen of juist zien dat zij hun afrit nog wel zonder vertraging kunnen bereiken. In combinatie met de informatieborden met reistijd, levert dat veel waardevolle en betrouwbare informatie op. Weggebruikers weten hoe lang zij over een bepaald traject rijden maar ook welke vertraging (brugopening) zij tegen kunnen komen maar ook de locatie (afrit is nog wel te bereiken) van de vertraging.
Een vergelijkbaar informatiesysteem werkt nu al op de ring Amsterdam.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.