eHighway in Duitsland

In de Duitse staat Hesse wordt een stuk autosnelweg van 10 kilometer voorzien van bovenleiding. Dat moet goederenvervoer met hybride vrachtwagens mogelijk maken.

De eHighway is een concept van Siemens. Eerder al werd een testtraject in gebruik genomen in Zweden en ook in de VS loopt een pilot.

In Duitsland  gaat het om een deel van de A5 tussen Frankfurt Airport en Darmstadt. De proef moet laten zien dat het mogelijk is om bovenleiding te gebruiken op een autosnelweg die ook toegankelijk is voor het overige verkeer.

De vrachtwagens rijden elektrisch aangedreven op het traject, om bij het verlaten van geëlektrificeerde deel over te schakelen op de traditionele dieselaandrijving.

De eHigway is volgens Siemens twee keer zo efficiënt vergeleken met de inzet van verbrandingsmotoren en daarmee ook aanzienlijk gunstiger als het gaat om luchtverontreiniging.

Volgens Erik Koopman van Siemens is het bedrijf ook in Nederland al in gesprek over de implementatie van het systeem. “We denken onder meer aan de A15 Maasvlakte – Rotterdam, waar veel vrachtvervoer overheen gaat. Dat zou een ideale omgeving zijn voor dit systeem.”

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.