Verkeerscirculatieplan Den Haag in werking

denhaagVrijdag 20 november is het verkeerscirculatieplan Den Haag in werking getreden. De flexibele afsluitingen, ook wel ‘pollers’ genoemd, zijn om 11.30 uur omhoog gegaan op verschillende plekken in de Haagse binnenstad.
De binnenstad blijft uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, zo benadrukt de gemeente Den Haag. Alle tram- en buslijnen blijven rijden in het autoluwe gebied. Volgens verantwoordelijk wethouder Smit wordt de komende jaren voor 480 miljoen euro geïnvesteerd in het openbaar vervoer in de stad en de regio. ‘Alle tramlijnen worden op het niveau van de RandstadRail gebracht: meer capaciteit, meer comfort, snellere verbindingen. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om met het openbaar vervoer te reizen, ook naar de Haagse binnenstad.’
Met het verkeerscirculatieplan komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers in de Haagse binnenstad. Ook zorgen de verkeersmaatregelen ervoor dat de luchtkwaliteit in het Centrum verbetert.
Voor automobilisten zal het de eerste periode wennen zijn, aldus de gemeente. Alle parkeergarages in de binnenstad blijven bereikbaar. Via het parkeerverwijssysteem vinden bezoekers van de binnenstad gemakkelijk een parkeergarage. De bewegwijzering op straat is aangepast aan de nieuwe situatie. Dat geldt ook voor de bebording naar de parkeergarages. Door leveranciers van navigatiekaarten, zoals TomTom en Garmen, zijn de nieuwe routes naar en in het centrum doorgevoerd.
Om iedereen snel wegwijs te maken, zet de gemeente de komende weken verkeersregelaars in, die de weg wijzen en vragen beantwoorden. De verkeersregelaars zijn ook tijdens de koopavonden aanwezig.
In de ochtend is het gebied toegankelijk om winkels en bedrijven te bevoorraden (‘venstertijden’). Dit is van maandag tot en met vrijdag van 5.00 uur tot 11.30 uur en in het weekend van 6.00 uur tot 11.30 uur.
Bewoners en ondernemers binnen het autoluwe gebied kunnen een ontheffing aanvragen om ook ´s avonds toegang tot het gebied te hebben. Deze tijdelijke ontheffing geldt dagelijks van 18.00 uur tot 20.00 uur en op koopavonden ook tussen 21.00 uur en 22.00 uur.
Huisartsen, geldauto’s en personen en instanties die een parkeerplaats hebben op eigen terrein, komen in aanmerking voor een permanente ontheffing. Met deze permanente ontheffing heeft men altijd toegang tot het gebied. De nood- en hulpdiensten hebben altijd toegang.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.