Foto ter illustratie. Bron: archief Verkeersnet.nl

Bedenkers van slimme verkeerskundige oplossingen boeren goed

Foto ter illustratie. Bron: archief Verkeersnet.nlHet gaat goed met bedrijven en kennisinstellingen die slimme ict-toepassingen voor het personenautoverkeer bedenken of verkopen: het merendeel van deze zogenoemde ITS-organisaties zagen hun exportcijfers en concurrentiepositie afgelopen jaar stijgen. Dat blijkt uit een monitor die onderzoeksbureau Decisio samenstelde in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bij 69 procent van de organisaties nam de export toe, berekenden de onderzoekers. De concurrentiepositie verbeterde bij 55 procent. Bij 75 procent van de organisaties nam de omzet toe, bij 40 procent groeide het zelfs met 15 procent. Het gros van de organisaties zag in 2015 ook al een toename van de omzet.

Het is overigens niet alleen maar koek en ei. De organisaties hebben ook nog een belangrijke uitdaging: de omzet in de consumentenmarkt blijft achter. In deze markt is nu de de auto-industrie de grote winnaar. Volgens de onderzoekers zouden de ITS-organisaties zich meer op deze markt moeten richten, willen ze de boot niet missen.

Kansen en uitdagingen

De monitor komt nu voor de tweede keer uit. Hij moet inzicht geven in de jaarlijkse ontwikkelingen in de sector. Hieruit kunnen bedrijven en kennisinstellingen hun kansen en uitdagingen aflezen. Het uiteindelijke doel is dat ze hun concurrentiepositie verbeteren.

Voor de monitor is een enquête uitgezet onder 131 bedrijven en kennisinstellingen en met nog eens een 25-tal zijn gesprekken gevoerd. De belangrijkste spelers in de sector werkten mee, benadrukt Decisio. Het gaat om bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met ontwikkelingen op het gebied van Smart Mobility, verkeersmanagement, gedeeltelijke of geheel zelfrijdende voortuigen en Mobility as a Service.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.