De Whim-app. Bron: archief Verkeersnet.nl

Met één app in tal van vervoersmiddelen: Whim komt naar Antwerpen

De Whim-app. Bron: archief Verkeersnet.nlInwoners en bezoekers van Antwerpen kunnen vanaf volgend jaar met één account met tal van vervoersmiddelen reizen. Ze mogen dan namelijk, als een van de eerste in de wereld, de Whim-app gebruiken. Antwerpen lijkt Amsterdam dus nèt voor.

Reizen met trein, tram en bus, en met taxi, fiets of deelauto, het kan straks heel makkelijk in Antwerpen. Het enige dat je nodig hebt: een Whim-app op je telefoon. Hierin staan alle mogelijke reisroutes en reistijden en zijn losse tickets en complete maandabonnementen te koop. Van deur tot deur reizen wordt straks zo makkelijk, dat niemand meer een eigen auto nodig heeft, verwacht de organisatie achter de app, het Finse MaaS Global.

De Whim-app is Mobility as a Service ten voeten uit. MaaS Global is waarschijnlijk de eerste die het concept in een werkende dienst heeft weten om te zetten. De organisatie begon de app vorig jaar in Helsinki.

Amsterdam

MaaS Global kondigde haar komst naar Antwerpen afgelopen week aan. Testgebruikers kunnen dit jaar al in de app, de rest moet wachten tot komend voorjaar.

Bus- en trambedrijf De Lijn en spooronderneming NMBS werken mee, net als tal van lokale organisaties. Bijvoorbeeld de taxi’s van Antwerp Taxi en DTM Taxi en de deelfietsen van Cloudbike en de deelscooters van Scooty. Ook verschillende autoverhuurbedrijven hebben zich aangesloten. Daarnaast hebben verschillende bedrijven al aangegeven in de nabije toekomst mee te willen doen.

Inwoners en bezoekers van Amsterdam en omgeving moeten nog steeds wachten voor ze de Whim-app kunnen gebruiken. De lancering kan ieder moment plaatsvinden. Antwerpen lijkt ze nu nèt voor. MaaS Global overlegt momenteel ook al met steden als Wenen, Kopenhagen, Toronto en Singapore.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VERKEERSNET.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.