Brabant combineert spitsmijden met ISA

Provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) starten in april met de gemeenten Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch een proef met spitsmijden. Gelijk zal een aantal Value Added Services worden getest, zoals parkeerinformatie, informatie over wegwerkzaamheden en Si, intelligente snelheidsinformatie rond scholen.
Er nemen zo’n 3.000 forensen deel aan de proef. Wie tijdens de spits de auto laat staan wordt beloond met maximaal € 150,- per maand.
Anders dan de proef in bijvoorbeeld Nijmegen worden in Brabant enkele aanvullende diensten beproefd. Zo laat de parkeerinfo in de auto zien waar in de gemeenten Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch plaats in parkeergarages, parkeerterreinen en op P+R terreinen. Voor de P+R terreinen van ‘s-Hertogenbosch wordt ook de totale reistijd getoond, als men gebruik maakt van de buspendeldienst vanaf het P+R terrein naar de binnenstad.
De intelligente snelheidsinformatie moet automobilisten in de auto waarschuwen op het moment dat zij een school naderen als er kinderen van en naar school lopen en/of fietsen. Het signaal moet de automobilist ertoe aanzetten om zonodig langzamer te rijden. Het is een variant op het eerder in Nederland en elders beproefde ISA, waarbij automobilisten overal worden gewaarschuwd als te hard rijden, of de auto automatisch wordt begrensd. Dat systeem is tot nu toe nergens aangeslagen.
Verder is via de bruikleen Smartphone die de deelnemers aan de proef krijgen ook OV-informatie op te vragen en komen er mogleijkheden om carpoolcontacten te leggen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.