Nederlandse studententeams domineren in Solar Challenge

Het TU Eindhoven-team bij de finish in Adelaide Foto: TU Eindhoven/Bart van Overbeeke


Nederlandse studententeams domineerden vorige week tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het studententeam van de TU Delft won de wedstrijd in de categorie Challenger, waar éénpersoons zonneauto’s racen om de snelste tijd. Het studententeam van de TU Eindhoven won in de Cruiser Class voor praktische zonneauto’s.

Het Nuon Solar Team van Delft won de wedstrijd in de categorie Challenger voor de zevende keer.  Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de drieduizend kilometer waar éénpersoons zonneauto’s racen om de snelste tijd.

Technische tegenslag

Het team uit Eindhoven werd voor de derde keer winnaar van de Cruiser Class. Door technische tegenslag tijdens de eennalaatse dag werd het nog even spannend. Het team bleek problemen te hebben met het midden console. Daar is onder andere het stuursysteem mee verbonden. Tot serieus oponthoud heeft het niet geleid, waardoor het team vrijdagmiddag omstreeks 13.00 uur lokale tijd als eerste binnen reed in Adelaide.

Het doel van de Cruiser Class is om tijdens de 3.022 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen, zo energiezuinig mogelijk te vervoeren. De eerste plaats werd behaald dankzij een gemiddelde van 3,4 personen per kilometer, met een verbruik van 48 kilowattuur (kWh).

De uitslag van de race werd afgelopen zondag om 11.00 uur Nederlandse tijd officieel bekendgemaakt door de organisatie. Het team van Technische Universiteit Twente werd vijfde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.