Amsterdam scoort hoog op internationale mobiliteitsindex

Het is zeer goed gesteld met de mobiliteitsvoorzieningen in Amsterdam, concludeert ingenieursbureau Arcadis in haar Sustainable Cities Mobility Index 2017. In ranking zelf staat de stad op plek elf. Toegespitst op duurzame mobiliteit haalt de stad plek vijf. In de index staan honderd steden in de wereld gerangschikt naar wat ze bereikt hebben op mobiliteitsgebied.

De index bestaat uit drie subindexen: people, planet en profit. Juist op planet scoort Amsterdam hoog (plek vijf) en dat zorgt ervoor dat de stad eindigt in de overall ranking eindigt (op plek elf). Arcadis prijst vooral Amsterdam om haar vele fietsen en fietsvoorzieningen. Maar het ingenieursbureau is ook te spreken over het metronetwerk in de stad, de maatregelen die de stad neemt om de CO2-uitstoot te beperken en dat veel inwoners de auto laten staan en lopen of een ander transportmiddel kiezen.

Rotterdam

Bij de index people kijkt Arcadis onder andere naar hoe mobiliteit de kwaliteit van leven verbetert. Bij planet staan initiatieven op gebied van duurzaamheid centraal. En bij profit telt bijdrage van het mobiliteitssysteem van de economie.

Hong Kong, Zürich en Parijs voeren de top-3 aan. Rotterdam, de enige andere Nederlandse stad die genoemd wordt, staat op plek 25 van de index.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.