Eerste zelfrijdende shuttle test België. Bron: Youtube/Vias Institute

Vlaanderen investeert 3 miljoen euro in project zelfrijdende auto

Vlaanderen investeert 3 miljoen euro in een testproject voor zelfrijdende auto’s. De Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, verwacht dat de eerste zelfrijdende auto’s in 2019 de weg op kunnen.

Als testlocatie is gekozen voor een deel van de E313 en de aansluiting op de Antwerpse Ring tussen Deurne en Borgerhout. Dit traject zal uitgerust worden met sensoren en bekabeling. Vanaf volgend jaar april zal de bouw hiervan beginnen.

Levensechte omstandigheden

In 2019 zullen de eerste zelfrijdende auto’s daar onder levensechte omstandigheden getest worden. Zowel Toyota als Ford zitten zijn betrokken bij het project. Zij zullen de zelfrijdende auto’s leveren en grotendeels testen.

Dataverwerking zal een belangrijk onderzoeksonderwerp worden. Voor de zelfrijdende auto de weg op kan, moet vooral dataverwerking stabiel zijn en met een duizelingwekkende snelheid kunnen gebeuren, benadrukt Muyters. Volgens hem kan een milliseconde hapering al betekenen dat een auto ergens tegenaan rijdt. Hij waarschuwt dat dit levens kan kosten.

Proeftuinen

Het project maakt deel uit van het grotere Europese project Concorda. Eerder werd al duidelijk dat België één van de vijf Europese proeftuinen is voor de zogeheten ‘autonome snelwegen’. Nederland huisvest een vergelijkbare ‘proeftuin’ tussen Rotterdam en Den Haag.

In oktober van dit jaar werd de eerste zelfrijdende auto van België getest. De test gebeurde onder leiding van verkeerskenniscentrum Vias institute en onder toeziend oog van de Waalse mobiliteitsminister François Bellot. De zelfrijdende shuttle reed op een afgeschermd terrein bij het Formule 1-parcours Francorchamps in Spa.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.