Internationaal onderzoek: nog onvoldoende vertrouwen in zelfrijdende auto

Er zijn nog heel wat barrières te overwinnen voor we zelfrijdende voertuigen omarmen. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale onderzoeksinstelling TÜV Rheinland onder duizend automobilisten in Duitsland, de VS en China. Vooral op gebied van veiligheid en betrouwbaarheid worden vraagtekens gezet door een groot aantal van de ondervraagden.

Bestuurders houden graag zelf de controle over hun voertuig, vooral als er onveilige situaties op hun pad komen. De meerderheid van de Duitse en Amerikaanse geënquêteerden wil graag zelf kunnen ingrijpen als het gevaarlijk wordt onderweg. In China blijken automobilisten wat meer vertrouwen te hebben in de automatische piloot. Opvallend is dat het merendeel van de ondervraagden niet denkt dat de verkeersveiligheid verbetert als we massaal overstappen op zelfrijdende voertuigen.

Cyberaanvallen

Een tweede punt van zorg is de veiligheid van data en het gevaar van cyberaanvallen. Dat in moderne auto’s en andere voertuigen constant gegevens gegenereerd en doorgegeven worden, is volgens de geïnterviewden onontkoombaar. Het merendeel van de bestuurders in Duitsland en de VS wil echter wel graag weten waarvoor al die gegevens gebruikt worden. In China wordt dit als een minder groot issue gezien; slechts 15 procent voelt zich hierover slecht geïnformeerd.

De meeste van de ondervraagden uiten hun zorgen over de veiligheid van hun gegevens. Ze zijn bang dat de informatie in verkeerde handen raakt. Meer dan zestig procent van de geënquêteerden geeft aan van automerk te willen wisselen, als de data bij hun huidige auto niet in veilige handen zijn.

Werk aan de winkel

De uitslag laat zien dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor we zelfrijdende voertuigen honderd procent durven vertrouwen. “Vooral het feit dat de meeste ondervraagden denken dat zelfrijdende auto’s de veiligheid niet vergroten, is verrassend”, zegt Matthias Schubert van TÜV Rheinland in een verklaring. Volgens hem moeten fabrikanten flink aan de bak om de eindgebruiker te overtuigen van de voordelen van autonoom vervoer.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.