Autoradio meldt naderende brandweer of ambulance

Brandweer Utrechts Land en het Universitair Medisch Centrum Groningen ambulancezorg starten een proef om automobilisten duidelijk te maken dat er een brandweerwagen of ambulance met zwaailicht en sirene aankomt, de zogenaamde Flister. Wanneer een brandweerwagen of ambulance in de buurt komt van de automobilist wordt de uitzending of het afspelen via de radio-cd-speler onderbroken en klinkt een meertonig signaal. Ook verschijnt in het informatieschermpje van de radio-cd speler het woord “brandweer” of “ambulance”.
Dit alles gebeurt dankzij het digitale systeem Flister. Dit maakt het mogelijk om vanuit een brandweerwagen en een ambulancevoertuig ‘in te breken’ op de radio-cd speler van de automobilist. Uit onderzoek is gebleken dat gewone sirenes in moderne auto’s nauwelijks meer doordringen. Ze zijn te goed geïsoleerd en muziekinstallaties in auto’s staan vaak erg hard. Om er voor zorgen dat automobilisten op tijd weten dat er een brandweerwagen of ambulance aankomt en er alert op te kunnen zijn, is Flister ontwikkeld, aldus meldt de veilgheidsregio Utrecht.
De proef wordt in eerste instantie voor een periode van twee maanden uitgevoerd met een blusvoertuig van de brandweer in de stad Utrecht en de Ambulance+ van UMCG ambulancezorg in de regio Noord- en Midden Drenthe. Voor het testen van Flister is door het Agentschap Telecom een speciale experimentvergunning afgegeven. Ook is er toestemming van de gezamenlijke commerciële radiozenders om Flister te gebruiken en
daarmee in een zeer beperkt gebied (tijdelijk) hun ontvangst te beïnvloeden.
Om het experiment met Flister mogelijk te maken, hebben een aantal partijen nauw samengewerkt. Onder meer ambulancezorg, brandweer, ministerie van BZK, ministerie van Economische zaken (Agentschap Telecom) en de ontwikkelaars van Flister waren erbij betrokken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.