Hilversum overweegt opvanglichten in plaats van geregelde oversteekvoorziening

Hilversum gaat wellicht vaker opvanglichten gebruiken om fietsers en voetgangers te laten oversteken. Bijvoorbeeld in situaties waarin speciale oversteekvoorzieningen voor langzaam verkeer niet effectief zijn.

Een opvanglicht is een simpele verkeersregelinstallatie om genoeg ‘onderbrekingen’ tot stand te brengen, zodanig dat er ook op drukke momenten gegarandeerde oversteekmogelijkheden zijn voor langzaam verkeer.
Ook kan een opvanglicht gebruikt worden om de middenberm vrij te houden in situaties waar men (links) afslaat vanaf de voorrangsweg en dit verkeer te lang moet wachten in de middenberm. De werking van de opvanglichten wordt aangestuurd door detectoren in het wegdek. Bij aanleg zijn de voorrangspleintje in de gemeente al voorbereid voor eventuele toepassing van opvanglichten.
Zo jaar gaat de gemeente Hilversum de Diependaalseweg/Utrechtseweg herinrichten. Het aantal overstekende fietsers en voetgangers bij de verschillende locaties is echter relatief laag. Geregelde oversteekvoorzieningen brengen het risico van ‘roodlichtnegatie’ met zich mee. Daarom heeft de gemeente besloten af te zien van een dergelijke oversteekvoorziening. Wel onderzoekt men de mogelijkheid om daar de zogenaamde opvanglichten te plaatsen die op relatief korte afstand van de rotonde komen te staan.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.