Groningen zoekt nieuwe technologie om verkeerssituaties in kaart te brengen

De gemeente Groningen wil nieuwe technologieën ontwikkelen om complexe verkeerssituaties in de binnenstad in kaart te brengen en waar mogelijk te voorspellen en zoekt hiervoor de hulp van marktpartijen. Met die nieuwe technologieën moet verkeer tijdig kunnen worden bijgestuurd en moet er optimaal ruimte ontstaan voor voetgangers en fietsers.

Marktpartijen kunnen de innovaties testen in de veilige omgeving van een zogenoemde proeftuin. Dat is een plek in de binnenstad marktpartijen hun systeem in de praktijk testen en (door)ontwikkelen. Na afronding van de proeftuin-fase hoopt de gemeente duidelijk te hebben of de ontwikkelde technologie voldoende sturingsinformatie oplevert, om zo de beperkte ruimte effectiever te kunnen verdelen over de verschillende verkeersdeelnemers. Het uiteindelijke doel van de gemeente is dat zowel de doorstroming als de leefbaarheid in de binnenstad verbeteren.

Dynamische verkeersborden

Bezoekers van de binnenstad merken in het begin nog weinig van de experimenten. Wanneer er voldoende betrouwbare data beschikbaar is, gaat de gemeente Groningen ook experimenteren met gedragsbeïnvloeding en het sturen van verkeer door de binnenstad. Bijvoorbeeld met dynamische verkeersborden en het anders inzetten van fietsstewards op erg drukke momenten.

Het project heet Proeftuin Binnenstadsmonitoring en is onderdeel van het uitvoeringsprogramma ‘Ruimte voor Jou’. In dit meerjarige programma wordt de binnenstad ‘voorbereid op de toekomst’. Aanleiding voor het proeftuin-project is de schaarse openbare ruimte in de binnenstad van Groningen. 30 november start om 14.00 uur in de Puddingfabriek in Groningen een informatiemarkt.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.