Een foto van de voorbereiding van de testweek. Foto DAF

Nieuwe grote test met truckplatooning gepland in juni

Na de European Truck Platooning Challenge en Experience Week Connected Transport willen het ministerie en Rijkswaterstaat een derde grote test met connected wegvervoer organiseren. Die proef zou moeten plaatsvinden rond een Europees congres over slimme mobiliteit dat in juni in Nederland gehouden wordt.

Het plan voor de nieuwe proef staat in het boekje ‘Lessons learned’ dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Rijkswaterstaat (RWS) onlangs uitbrachten. Daarin beschrijven zij de resultaten en lessen van de vorige grote test met connected wegvervoer in Nederland, de in oktober gehouden Experience Week Connected Transport.

In het boekje geven IenW en RWS aan dat het ITS European Congress een ‘uitgelezen momentum is voor een nieuwe logistieke showcase’. Dit congres van ERTICO-ITS Europe, de Europese denktank voor intelligente transportsystemen, wordt begin juni volgend jaar gehouden in Helmond en Eindhoven.

Mooie volgende stap

“Het ITS European Congress [biedt] een prachtig podium voor een vervolg op de Experience Week”, zegt Dirk-Jan de Bruijn, directeur van het programma Tulip Truck Platooning van IenW, in de nieuwste uitgave van zustertitel Nieuwsblad Transport (betaald). De Bruijn geeft aan inmiddels met verschillende partijen in gesprek te zijn over een nieuwe praktijktest. “Een crossborder en multibrand showcase, waarbij niet de modaliteit maar de lading centraal staat, zou een mooie volgende stap zijn. Wat het precies wordt, hangt sterk af van het animo van partijen om hierin te willen investeren en participeren”.

Begin volgend jaar moet er volgens hem duidelijkheid zijn over wat voor test er precies gehouden gaat worden rond het Europese congres over slimme mobiliteit.

ERIK STROOSMA/NIEUWSBLAD TRANSPORT

LEES OOK: Konvooi vrachtwagens communiceert met elkaar en met verkeerslichten

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.