Gelderse WEpod wordt onderwijstool

Het Technova College in Ede is de trotse bezitter geworden van één van de twee zelfrijdende WEpods. De provincie Gelderland overhandigde het autonome voertuig maandag aan de onderwijsinstelling. De technische mbo-school gaat in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) nieuwe leerlijnen ontwikkelen met als doel autonoom rijden in het onderwijs te integreren.

Ooit was het overigens de bedoeling dat twee WEpods passagiers zouden gaan vervoeren tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Campus, maar die ambitie is nooit waargemaakt. De shuttles kwamen in de praktijk nooit van het campusterrein af en in 2017 stopte de provincie Gelderland, die er miljoenen euro’s in stak, met het project. Één van de shuttles wordt inmiddels binnen een Europees project ingezet als autonoom rijdende shuttle op Weeze Airport. De ander wordt dus een onderwijstool. De provincie Gelderland overhandigde het autonome voertuig maandag aan de onderwijsinstelling.

Testtraject

De WEpod biedt het onderwijs toegang tot technische systemen, sensoren en software achter autonoom rijden, melden de betrokken partijen. Voor de opleiding motorvoertuigentechniek is de WEpod daarom ‘een interessante tool’ om mee te leren en experimenteren. Bovendien ‘slaat het autonome voertuig een brug’ tussen Technova College en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), die gezamenlijk nieuwe leerlijnen gaan ontwikkelen rondom de technologie voor autonoom rijdende voertuigen. Binnenkort kan de WEpod op het eigen terrein van de school op een testtraject gaan rijden.

Bron: Automobiel Management

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.