Startsein shuttle Den Haag FOTO HTM

Verregaande plannen voor zelfrijdende shuttle naar vliegveld Rotterdam

Startsein shuttle Den Haag FOTO HTM

In 2020 moeten er zelfrijdende elektrische shuttles rijden tussen metrohalte Meijersplein in Rotterdam en de terminal van Rotterdam The Hague Airport. Om dit te realiseren, tekenden tal van partijen, waaronder de RET, Rotterdam The Hague Airport en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag deze week een intentieverklaring. De partijen gaan deze de komende maanden uitwerken.

De initiatiefnemers verwachten dat er minimaal vier tot zes shuttles nodig zijn. De automatisch rijdende minibussen zijn volgens hen ideaal voor de ‘last mile’. Het stuk tussen metrostation Meijersplein en de aankomst- en vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport is meer dan 2 kilometer. Dat is net te veel om te lopen, aldus hen. Omdat het eerste stuk van de reis en het tweede stuk niet goed op elkaar aansluiten, pakken mensen daarom vaak de auto.

Uitdagingen

In eerste instantie rijden de shuttles met stewards. Deze stewards worden opgeleid, doen dienst als gastheer of -vrouw en kunnen vooral ingrijpen als de situatie daarom vraagt. Het is de bedoeling dat na een periode van testen en waarborgen van de veiligheid de betrokken partijen een aanvraag indienen voor het mogen rijden zonder steward. Dat is mogelijk nu de zogenoemde experimenteerwet is ingegaan.

In de uitwerking de komende maanden staan de partijen nog voor een paar uitdagingen. De shuttles rijden vrijwel geheel op de openbare weg en tussen ander verkeer en dat betekent dat het snelheidsverschil met auto’s niet te groot mag zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan een oplossing voor het passeren van twee kruisingen. Tenslotte is de passagierscapaciteit en bagageruimte in de shuttles van belang, zodat reizigers hun koffers kunnen meenemen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.