ParkShuttle met pensioen FOTO Connexxion

Nieuwe autonome shuttles Rivium arriveren later

De nieuwe zelfrijdende ParkShuttle-voertuigen worden later in gebruik genomen dan gepland. Dit is volgens vervoerder Connexxion het gevolg van nieuwe wettelijke eisen op het gebied van autonoom rijden. De planning is nu dat ze per 1 juni 2020 gaan rijden. Tot die tijd kunnen de reizigers gebruik maken van pendelbussen.

Per 1 juli is de experimenteerwet ingegaan. Hierin staan eisen aan zelfrijdende voertuigen die zonder steward op de openbare weg rijden. De komst van de wet is voorzien, maar de volledige gevolgen waren nog niet bekend, stellen Connexxion en leverancier 2getthere.

Het bestaande voertuigontwerp moet nu aangepast worden aan deze nieuwe eisen. Voorbeelden hiervan zijn de obstakeldetectie en aanpassingen aan de bekabeling van het voertuig. Voor de zomer gingen de huidige Parkshuttles met pensioen.

Uniek

Sinds 1999 rijden er autonome shuttles op bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. In 2015 startte 2getthere met het ontwerp van de derde generatie ParkShuttle, die nu ook op de openbare weg gaat rijden. Deze mobiliteitsoplossing is volgens leverancier en vervoerder uniek. Het is wereldwijd het ‘eerste en vooralsnog enige type’ dat zonder bestuurder, conducteur of steward aan boord rijdt. Op zich gebeurt dat vaker, maar vooral in pilot-vorm op korte trajecten.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.