Fesla laadtegel BEELD Fesla Charge

Enthousiasme over Mobility Lab: start-ups halen 2,7 miljoen euro op

De mobiliteitsstart-ups die mee deden aan Mobility Lab haalden gezamenlijk 2,7 miljoen euro aan investeringen binnen. Ook startten zij pilots met onder andere Ahoy en Den Haag.

Dat maakt deze derde editie tot een groot succes, vinden de initiatiefnemers, de Verkeersonderneming, SmartwayZ.NL, Zuidoost-Brabant Slim Bereikbaar en gemeente Den Haag. Hun doel met Mobility Lab is het stimuleren van innovatieve projecten die een bijdrage leveren aan een betere bereikbaarheid.

In de praktijk testen

Uit zeventig aanmeldingen werden afgelopen maart veertien start-ups geselecteerd voor de zogenoemde pilotfase. Zij gingen de afgelopen maanden aan de slag om hun product of dienst in de praktijk te testen en investeerders aan te trekken.

Twee bedrijven hebben uiteindelijk geen launching customer kunnen vinden via Mobility Lab. Een start-up besloot om voorlopig vanuit hun moederland Singapore te gaan opereren. De ander is Bird. Zij kregen nog geen goedkeuring om de openbare weg op te gaan. Mobility Lab heeft hen wel kunnen helpen in hun pr-offensief.

Laadtegel

De andere twaalf start-ups hebben een partner gevonden en gaan aan de slag met testen in de praktijk, of doen dat zelfs al. Cargoroo bijvoorbeeld. Die zijn laatst met vijfig e-deelbakfietsen in Den Haag neergestreken. Fesla, een speciale tegel die, via de fietsenstandaard, een e-bike kan opladen, wordt getest bij evenementencentrum Ahoy. Gezamenlijk haalden de deelnemende start-ups 2,7 miljoen euro aan investeringen binnen.

In totaal meldden 180 start-ups zich aan voor Mobility Lab gedurende de drie edities. Daarvan werden er 37 geselecteerd om hun prototype in de praktijk te testen. 34 start-ups zijn vandaag de dag nog steeds actief. Samen creëerden zijn 265 banen. De start-ups kregen in totaal 500.000 euro aan financiële ondersteuning vanuit Mobility Lab. Zelf wisten ze maar liefst 13 miljoen euro aan private investeringen op te halen.

Lees ook: Hoe start-ups en overheden samen bereikbaarheid verbeteren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.