ViaGo BEELD Arriva

Arriva wint grensoverschrijdende MaaS-pilot in Limburg

Arriva heeft de aanbesteding van de Mobility as a Service-pilot in Limburg gewonnen. Alles zal draaien om de nieuwe app Via-Go. Hiermee wordt niet alleen van deur-tot-deur reizen met zoveel mogelijk verschillende vervoersmogelijkheden gefaciliteerd, maar ook reizen over de grenzen met België en Duitsland. De pilot start in februari 2020 en heeft een looptijd van twee jaar.

De pilot in Limburg is één van de zeven nationale MaaS-pilots en is door de provincie Limburg en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgeschreven, in samenwerking met Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar. Er zijn inmiddels meer pilots gegund. In Leidsche Rijn gaat Innovactory aan de slag. Op de Zuidas heeft het consortium van Over Morgen, Radiuz, Amber en Transdev gewonnen.

Tijdens de pilot moet Via-Go zich ontwikkelen tot een oplossing waar de persoonlijke en ook internationale mobiliteitsbehoefte van reizigers in Nederland, Duitsland en België wordt gekoppeld aan een aanbod van verschillende, duurzame mobiliteitsvormen aan weerszijden van de grens.

Reisadvies aanpassen

Onder andere deelfietsen, deelauto’s, taxi en het ov zijn onderdeel van een persoonlijk mobiliteitsadvies. Ook de eigen fiets, e-bike of auto kan hierin worden meegenomen. Met Via-Go kunnen mensen hun reis direct boeken en betalen. De app begeleidt de reiziger vooraf en tijdens de reis. En bij onverwachte omstandigheden, zoals het weer of een omleiding, kan het reisadvies desgewenst aangepast worden.

Arriva realiseert Via-Go in samenwerking met Tranzer en TURNN, onderdeel van InTraffic. Deze partners leveren, aldus Arriva, bewezen technologie in de vorm van een multimodale reisplanner en mobile ticketing. Via-Go vervangt bij livegang de huidige reizigersapp van Arriva. Hiermee is de vervoerder naar eigen zeggen direct klaar om in heel Nederland andere beschikbare modaliteiten naast het ov in het reisadvies mee te nemen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.