Hyperloop Center BEELD Hardt Hyperloop

Alleen Groningen en Zeeland nog in race voor onderzoekscentrum Hyperloop

Alleen Groningen en Zeeland maken nog kans op een vestiging van het European Hyperloop Center (EHC). Vier provincies waren in de race voor dit centrum waar getest kan worden met hyperloop technologie; dinsdag liet een ‘commissie van experts’ er twee afvallen.

Het EHC is een initiatief van de Nederlandse ontwikkelaar Hardt Hyperloop, dat in 2017 de internationale hyperloop-wedstrijd, uitgeschreven door Elon Musk, won. Het testcentrum is niet alleen een faciliteit voor Hardt Hyperloop, maar wordt opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. Het EHC zal bestaan uit een high-speed testbaan van 3 kilometer en een onderzoekslaboratorium.

CO2-neutraal

Onderzoek uitgevoerd in het EHC moet uitwijzen in hoeverre de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. Het is de verwachting dat het EHC, dat in 2022 wordt geopend, uitgroeit tot hét Europese centrum van de hyperloop technologie.

De hyperloop is een veelbelovende technologie voor vervoer van mensen en goederen. In een buizensysteem verplaatsen voertuigen zich autonoom middels een volledig elektrisch magnetisch aandrijfsysteem. De lagedrukbuizen zorgen voor de ideale omstandigheden waardoor de voertuigen beschermd zijn tegen weer en wind en zeer energiezuinig kunnen voortbewegen. Reizen met de hyperloop is CO2-neutraal en bovendien erg snel.

Mooie locatie

Tot dinsdag waren er nog vier provincies in de race om het EHC te verwelkomen. Nu is het duidelijk geworden dat het zal komen te staan in Groningen of in Zeeland. Die beslissing is, zo omschrijft Hardt, genomen door ‘een commissie van experts’. “Groningen en Zeeland hebben allebei een goed voorstel”, zegt algemeen directeur Tim Houter. “Beiden hebben een mooie locatie beschikbaar waar wij goede mogelijkheden zien om dit centrum te realiseren.” Binnen een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. Tot die tijd hebben de twee overgebleven provincies de mogelijkheid om hun voorstel voor het EHC te concretiseren.

Het EHC is erg gewild bij provincies vanwege de positieve effecten voor de regio. De testfaciliteit belooft, zo wijst onderzoek volgens Hardt uit, de regio een impuls te geven. Onder meer door de werkgelegenheid en inkomsten te vergroten.

Stap dichter bij

De betreffende provincies zijn verheugd met hun kandidatuur. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde voor provincie Zeeland: “De hyperloop past goed bij Zeeland en onze ambities als het gaat om duurzaamheid en innovatie. Zeeland is aangewezen door de Rijksoverheid als proeftuin voor slimme mobiliteit; we testen hier verschillende nieuwe innovatieve vervoersmogelijkheden. Nu we weer een stap dichter bij de realisatie zijn willen we met alle betrokken partijen zo snel mogelijk om de tafel.”

Namens Groningen reageert gedeputeerde Mirjam Wulfse: “In Groningen is veel in beweging. We hebben de jongste stad van Europa en we lopen voorop in innovatieve oplossingen bij de grote transities zoals energie, landbouw en in het vervoer. De universiteit, de hogeschool, bedrijven en overheden werken daarbij nauw samen. Een testbaan voor de hyperloop past perfect in deze ambitie.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.