TomTom gaat concurrentie aan met Nationaal Dataware House

Was TomTom tot nu toe vooral bekend van incarnavigatie, men biedt nu ook producten aan speciaal voor gebruik door wegbeheerders. Volgens TomTom is de geleverde verkeersinformatie geschikt voor verkeersmanagement en voor de distributie van verkeersinfo aan weggebruikers.

TomTom gaat hiermee de concurrentie aan met het National Data Warehouse, opgezet door V&W, dat hetzelfde beoogt. Het NDW is bezig een organisatie op te tuigen en is van plan om in 2012 alle actuele verkeersgegevens beschikbaar te hebben over het landelijke basisnetwerk van 5500 kilometer. Op dit moment worden de actuele verkeersgegevens geleverd van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, de stadsregio’s Rotterdam en Eindhoven en de gemeente Utrecht. Binnenkort wordt dit uitgebreid met wegen in de provincie Utrecht en stadsregio Amsterdam. De overige wegen van het basisnetwerk worden geleidelijk toegevoegd. In het tweede kwartaal komen ook de eerste statusgegevens beschikbaar, aldus het NDW. Dit zijn de filemeldingen van Rijkswaterstaat en de geplande wegwerkzaamheden van – in principe – alle deelnemende overheden in NDW
TomTom zegt veel van die informatie nu al te kunnen leveren, inclusief het secundaire wegennet. Men levert naar eigen zeggen gedetailleerde verkeersinformatie, reistijden en informatie over vertragingen en ook de eventuele alternatieve routes. De informatie kan worden geleverd volgens Europese standaards, zoals DATEX2/TMC/XML waarmee integratie in bestaande systemen mogelijk is, zoals bijvoorbeeld voor gebruik in DRIPs. Daartoe wordt informatie uit GSM en GPS gecombineerd en dat zou volgens TomTom nauwkeurig moeten zijn dan de traditionele methoden.
Het systeem voor wegbeheerders wordt nu uitgerold over Duitsland, Nederland en Zwitserland.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.