MaaS in beeld gebracht. BEELD ministerie van IenW

MaaS-pilot in Twente van start gegaan

MaaS in beeld gebracht. BEELD ministerie van IenW

Eenvoudig een reis van A naar B duurzaam plannen, boeken en betalen tegen een aanvaardbaar tarief. Dat kunnen straks alle inwoners en bezoekers van Twente met de app Goan. De Mobility as a Service-pilot, een van de zeven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), is van start gegaan. De focus ligt op maatwerkvervoer voor mensen met een beperking en forensen en bezoekers die vaker willen reizen met een alternatief voor de auto. Qarin en Tranzer bouwen de app.

IenW en zeven regio’s hebben samen zeven MaaS-pilots opgezet en bedrijven gevraagd daarvoor apps te ontwikkelen. MaaS Twente is een van die zeven landelijke pilots. De focus in Twente ligt op maatwerkvervoer en forensen en bezoekers die vaker willen reizen met een alternatief voor de auto. Maatwerkvervoer (voorheen RegioTaxi) is bedoeld voor personen met een beperking die niet met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen. De pilot wordt begeleid door een projectteam waarin acht Twentse gemeenten zijn aangesloten, de provincie Overijssel en het ministerie.

Qarin Tranzer heeft als MaaS-dienstverlener de Twentse inschrijving gewonnen en gaat de pilot uitvoeren tot eind 2021. Qarin Tranzer is een samenwerking tussen twee jonge bedrijven. Qarin is een innovatieve dienstverlener die vindt dat iedereen ‘simpel en comfortabel’ van deur tot deur moet kunnen reizen. Het bedrijf combineert technologie met een klantgerichte aanpak. Tranzer richt zich op de betaal-, boek- en planfunctie van mobiliteit en biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende mobiliteitsdiensten (zoals trein, bus, deelfiets), allemaal ontsloten met de Goan-app.

Afhankelijk

De komende periode gaat Qarin Tranzer de diverse aanbieders van mobiliteitsdiensten aansluiten op de MaaS-app en de eerste testen van de app voorbereiden. Vanwege de coronamaatregelen blijft het daar vooralsnog bij. De 20.000 Twentse Wmo-cliënten en álle ruim 400.000 reizigers in de acht Twentse gemeenten worden gericht benaderd. Het tempo waarin en het moment waarop dat gebeurt is afhankelijk van de reisadviezen de komende maanden. Vanaf de start van de app kan er meteen gereisd worden met vrijwel alle openbaarvervoeraanbieders in Nederland, België en het grensgebied met Duitsland. Ook steeds meer aanbieders van taxi’s, deelfietsen, -auto’s en -scooters sluiten zich hierop aan.

Tijdens een online kick-off, vanwege de coronamaatregelen, is de Goan-app woensdag 22 april gepresenteerd. Wethouder Anja Prins (gemeente Losser), voorzitter van MaaS Twente, heeft veel vertrouwen in het succes van de pilot. “Ik verwacht veel van het gebruiksgemak van de app, waarbij je in één keer je hele reis niet alleen kunt plannen en boeken, maar ook kunt betalen. Dat alle reiskeuzes in één oogopslag te zien zijn maakt dat mensen eerder gaan kiezen voor het openbaar vervoer. Dankzij MaaS kan het Twentse maatwerkvervoer beter en efficiënter worden. En onze inwoners kunnen straks gemakkelijker gebruikmaken van alle vervoersmogelijkheden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.