Ford en SmartwayZ testen slimme rijassistent. BEELD Provincie Noord-Brabant

Brabant en Limburg zoeken met bedrijven naar oplossing voor verkeersdrukte

Brabantse en Limburgse overheden zijn op zoek naar bedrijven die innovatieve mobiliteitsoplossingen willen testen en ontwikkelen. De overheden stellen daarvoor verkeerslichten, verkeersdata, tijd en geld beschikbaar. Door samen te werken met bedrijven hopen ze slimme oplossingen te vinden voor het steeds drukker wordende verkeersnet.

Brabant en Limburg stellen deze middelen en diensten beschikbaar tot eind 2023 via het project MobilitymoveZ.NL. Zo worden bedrijven gefaciliteerd bij het ontwikkelen van mobiliteitsdiensten en dat moet ervoor zorgen dat deze innovaties daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast.

Basis voor innovatie

In Zuid-Nederland wordt al jarenlang gewerkt aan innovaties op het gebied van mobiliteit. Volgens Pierre van Veggel van MobilitymoveZ.NL is Zuid-Nederland een unieke locatie om mobiliteitsdiensten te ontwikkelen. “Het gebied heeft een goede reputatie als slimme regio. Er is een sterk netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden met veel kennis van mobiliteit. Dat is een goede basis voor innovatie.” Tegelijkertijd is de verstedelijking in de provincies Noord-Brabant en Limburg behoorlijk kenmerkend voor de rest van Europa. Dit betekent dat de concepten die bedrijven in deze autogerichte omgeving testen, ook elders kunnen worden ingezet.

MobilitymoveZ.NL valt onder het programma SmartwayZ.NL, waarin overheden, bedrijven en kennisinstellingen zich al sinds 2016 organiseren. Dit maakt efficiëntere besluitvorming bij het ontwikkelen van nieuwe mobiliteitsconcepten mogelijk. Zuid-Nederland heeft nu al de meeste slimme verkeerslichten van Nederland en de verkeerscentrale in Helmond is gekoppeld aan diverse steden. Bovendien heeft het programma een reizigerspanel met ruim 5.000 deelnemers en wordt samengewerkt met werkgevers.

Het project MobilitymoveZ.NL startte in 2017 en richtte zich op dat moment op ‘connected, coöperatief en geautomatiseerd rijden’. Maar inmiddels zijn daar verkeersmanagement, slimme logistiek, wegbeheer, duurzaamheid, verkeersveiligheid, data en digitalisering bijgekomen. Het geografische aandachtsgebied is sindsdien uitgebreid naar Limburg.

Samenwerking overheid en bedrijfsleven

Publiek-private samenwerking staat in dit programma centraal. Dit wordt op twee manieren ingevuld. Het kan voorkomen dat één van de overheidspartners in Zuid-Nederland een concrete opgave heeft. Hiervoor zoeken ze één of meer bedrijven die, in opdracht van MobilitymoveZ.NL, aan een innovatieve mobiliteitsoplossing willen werken.

Het kan daarnaast ook zo zijn dat een bedrijf zelf een innovatieve mobiliteitsoplossing heeft ontwikkeld, maar deze alleen in de praktijk kan testen met medewerking van een overheid of van andere bedrijven. In zo’n geval ligt het initiatief bij het bedrijf en onderzoekt MobilitymoveZ.NL of ze daarbij kan helpen en ondersteunen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

1 reactie op “Brabant en Limburg zoeken met bedrijven naar oplossing voor verkeersdrukte”

Pat Rick|12.10.20|17:16

Initiatieven van Smartwayz zijn een alibi voor overheden om vooral niks te doen. Cadeautjes uitdelen voor forensen, maar Weert-E’hvn staat steeds vast. Nijmegen met waalbrug ook. Eigenlijk heeft corona hen gered. Maar om Brainport niet te beperken moet er gewoon asfalt bij: spitstroken. Er wordt daar genoeg belasting afgedragen om dat te betalen. In de Randstad worden wegen rap verbreed. A4 bij Leiden kreeg parallelrijbaan. Hielp niet genoeg. Dus in recordtijd extra rijstrook op hoofdrijbaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.