Verkeersmanagement as a Service voor de provincie Noord-Holland geslaagd.Foto: Provincie Noord Holland

Ambulancesector sluit aan op Talking Traffic

Verkeersmanagement as a Service voor de provincie Noord-Holland geslaagd.Foto: Provincie Noord Holland

Ambulances kunnen binnenkort veiliger op weg, doordat ze bij slimme verkeerslichten groen licht krijgen. Ook worden andere weggebruikers tijdig gewaarschuwd dat er een ambulance aankomt. Dit komt omdat de ambulancesector de eerste hulpdienst is die op nationale schaal aansluit op de Talking Traffic-dienstverlening.

De leden van branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN) hebben eind oktober besloten dat alle ambulanceregio’s aansluiten op Talking Traffic via de landelijke ICT-systemen van de sector. De reden daarvoor is vooral veiligheid. Ambulances vaker groen te geven én andere weggebruikers tijd geven om te anticiperen, draagt bij aan meer veiligheid op de weg voor het ambulanceteam, de patiënt én andere weggebruikers. De koppeling moet in het eerste kwartaal van 2021 gerealiseerd zijn.

Motivatie

Minimaal één keer per week vindt een ongeval plaats wanneer bijvoorbeeld een ambulance door rood moet rijden. Victor Verrijp, voorzitter bestuurscommissie Innovatie & ICT bij AZN: “Het feit dat Talking Traffic de veiligheid voor alle weggebruikers aanzienlijk kan verbeteren, is voor ons motivatie genoeg. Door rekening te houden met de route van de ambulance, kan op termijn bovendien vertraging door bijvoorbeeld brugopeningen en beweegbare paaltjes voorkomen worden.”

Er wordt al langer gesproken over de aansluiting van alle nood- en hulpdiensten bij Talking Traffic. Dit gebeurt met het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), een instituut waarbij ook brandweer, politie en defensie zijn aangesloten. “Prioriteitsverlening door slimme verkeerslichten voor specifieke doelgroepen is een van de voorbeelden van wat er met Talking Traffic mogelijk is”, aldus Vincent Habers namens het ministerie van IenW.

Vervolg

Het is de hoop van het ministerie dat na de ambulancesector nog veel meer branches volgen. Dan gaat het niet alleen om nooddiensten, want ook het OV en het zwaar vrachtverkeer kunnen hier baat bij hebben. “De brede toepassing van Talking Traffic krijgt met het besluit van AZN natuurlijk een hele positieve impuls, waarmee we heel blij zijn”, vervolgt Habers. “En uiteraard hopen wij dat deze stap op korte termijn navolging krijgt van brandweer, politie en defensie.”

Op plekken waar prioritering bij de verkeerslichten al is gerealiseerd, zijn de reacties overwegend positief. Dit is bijvoorbeeld het geval in Deventer, waar alle verkeerslichten ‘slim zijn. Daar maken alle nood- en hulpdiensten, dus ook brandweer en politie al geruime tijd gebruik van Talking Traffic.

iVRI’s

In heel Nederland staan inmiddels 700 iVRI’s. Het bieden van prioriteit aan ambulances en andere hulpdiensten wordt dus ook steeds beter mogelijk. Tegelijkertijd wordt het hierdoor nog belangrijker dat er in alle veiligheidsregio’s snel iVRI’s bijkomen. Niet alleen voor ambulances, maar ook voor andere nood- en hulpdiensten is het belangrijk dat in de gehele Veiligheidsregio alle stoplichten dezelfde functionaliteit bieden. Daarom is de digitale zichtbaarheid en connectiviteit onderdeel van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.