Telling fietsers in Sint-Niklaas Belgie

Vlaanderen neemt autoluwe en recreatieve routes op in routeplanner

Foto: inge

Antwerpen breidt het aanbod van fiets- en wandelroutes in de routeplanner van ‘Slim naar Antwerpen’ fors uit en maakt de opties meer op maat. Voetgangers en fietsers kunnen daardoor kiezen voor autoluwe, comfortabele of recreatieve routes. Zij krijgen verder een schatting van het calorieverbruik, het aantal stappen en de prijs.

De Belgische stad hoopt meer mensen te motiveren om zich op een actieve manier te verplaatsen met deze extra opties. Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit in Antwerpen: “Antwerpen wordt steeds fiets- en wandelvriendelijker, en met deze uitbreiding van de routeplanner van Slim naar Antwerpen brengen we dat op een gebruiksvriendelijke manier tot bij de fietsers en wandelaars. Al die infrastructuur is er immers om gebruikt te worden.”

Meer keuzes

De uitbreiding van de routeplanner betekent dat wandelaars kunnen kiezen uit de kortste route, maar ook voor de meest autoluwe route. Die laatste keuze stuurt voetgangers zo veel als mogelijk langs parken, woonerven en wegen zonder gemotoriseerd verkeer. Daarvoor wordt onder andere gebruik gemaakt van het tragewegennetwerk. Dit netwerk is vorig jaar door de stad in kaart gebracht. Dit zijn interessante routes voor recreatieve wandelaars of pendelaars die een rustige wandelweg boven een snelle verbinding verkiezen.

Een fietsers heeft zelfs de keuze uit vier opties. De kortste route, de vlotste route, de meest comfortabele en een recreatieve route. Waar de eerste optie natuurlijk alleen kijkt naar de afstand, wordt voor de vlotste fietsroute rekening gehouden met het fietsnetwerk van de stad en de provincies, dat gekenmerkt wordt door vrijliggende fietspaden, fietsstraten en fietsostrades, Belgische snelfietsroutes.

Gebruikers die het liefste zo comfortabel mogelijk naar hun bestemming fietsen, worden voornamelijk over wegen gestuurd zonder kasseien, onverharde fietspaden en gemengd verkeer. Ook wegen waar gemotoriseerd verkeer sneller rijdt worden vermeden. Voor de recreatieve route stuurt de planner de fietser via het officiële fietsknooppuntennetwerk van Vlaanderen en Nederland. Deze twee routeadviezen maken soms een omweg om toch een comfortabelere of aangenamere route te kunnen voorstellen.

Integratie routeplanner

Via de multimodale routeplanner zijn ritten te plannen voor heel Vlaanderen. Het Vlaamse bedrijf ANYWAYS berekent deze routes. Ben Abelshausen, technisch directeur van ANYWAYS: “De integratie van onze routeplanning in Slim naar Antwerpen is de ideale manier om fietsers en wandelaars extra in de watten te leggen. Iets wat momenteel online nog weinig aan bod komt.” In de loop van dit jaar lanceert Slim naar Antwerpen turn-by-turn routenavigatie – zoals bij een GPS-systeem in de auto – om de app nog gebruiksvriendelijker te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.