Innovatie fiets (bron: Mobility Lab)

Mobility Lab helpt opnieuw startups die mobiliteit willen innoveren

Innovatie fiets (bron: Mobility Lab)

Ondernemers die hun innovatieve mobiliteitsconcept willen testen, kunnen zich inschrijven voor het Mobility Lab 2021. Mobility Lab helpt startups om hun innovatie te kunnen bewijzen in de praktijk. Het blijft nodig om te innoveren, omdat de druk op het mobiliteitssysteem na corona naar verwachting opnieuw gaat stijgen

Mobility Lab is een initiatief van De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich focust op Zuid-Nederland. Er zijn al vier edities geweest en dit leidde tot 17 miljoen euro aan funding en honderden banen. Eerdere deelnemers zijn onder meer Cargoroo, Felyx, Amber en Juuve. Voor de editie in 2021 zijn de eerste aanmeldingen ook al binnen.

Inschrijving

Andere startups worden aangemoedigd zich in te schrijven. Dit is mogelijk tot en met 5 mei. Uit alle aanmeldingen worden er 25 geselecteerd, die negen maanden lang gekoppeld worden aan een eerste klant. Zij krijgen hier de mogelijkheid om het product of de dienst in de praktijk te testen. Bovendien biedt Mobility Lab hulp en advies op juridisch, marketing- en communicatiegebied en ondersteunt het de ondernemer bij het vinden van funding.

Mobility Lab ontstond vijf jaar geleden in Rotterdam en de afgelopen jaren hebben al vijftig startups deelgenomen. “We bieden startups uit binnen- en buitenland de kans om zich ‘in het echt’ te bewijzen: in een realistische omgeving met echte gebruikers. Dat bewijs helpt een startup enorm bij het doorgroeien en het aantrekken van groeikapitaal. Voorbeelden die dat laten zien zijn Felyx en Juuve”, vertelt Hans Stevens, programmamanager van de Verkeersonderneming.

Meer regio’s sluiten aan

Sinds 2018 is Mobility Lab ook actief in Brabant en er hebben hier verschillende pilots plaatsgevonden. Daar heeft ook de regio zelf baat bij, legt programmamanager Gertjan Koolen van SmartwayZ.NL uit. “Het testen is niet alleen nuttig voor de startups, ook wij leren ervan. De slimme innovaties kunnen oplossingen bieden voor de mobiliteitsuitdagingen waar we tegenaan lopen, ook post-corona.”

Dit jaar sloot provincie Limburg aan als partner, al hebben er al eerder pilots plaatsgevonden. Zo hielp Peazy de gemeente Venlo in 2019 met beslissingen op gebied van hun parkeerbeleid en werden in Roermond de eerste deelsteps getest. “Na positieve ervaringen met pilots in het verleden willen wij dit jaar nog meer startups de kans geven om te komen tot een vliegende start.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.