Onverharde weg

Auto’s gaan informatie over toestand weg delen met beheerders

Foto Inge

Auto’s in heel Nederland delen vanaf dit najaar informatie over de staat van de weg met wegbeheerders. Het doel hiervan is groot onderhoud te voorkomen of uit te stellen, omdat kleine schades eerder ontdekt en gerepareerd kunnen worden. “Dit maakt de weg veiliger voor weggebruikers. Techniek in auto’s gaat ons echt helpen bij beter onderhoud van onze infrastructuur”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen.

Automobilisten hoeven niets te doen om die informatie te delen. De techniek in voertuigen kan automatisch communiceren met de systemen van Rijkswaterstaat. Dit gebeurt op een anonieme manier: er wordt geen informatie gedeeld over welk type waar op welk moment reed.

Onderhoud

Door dergelijke informatie te delen, krijgen wegbeheerders sneller schade of slijtage van de weg in beeld. Het stelt wegbeheerders in staat een continu en nagenoeg compleet overzicht te krijgen van het wegennetwerk, waar dat eerst alleen mogelijk was door periodieke metingen of inspecties door wegbeheerders of aannemers. Hierdoor kunnen ze eventuele schade sneller en efficiënter verhelpen.

Er is al een eerste test uitgevoerd met 15.000 auto’s en de resultaten daarvan waren veelbelovend. Gladheid kon tijdig gedetecteerd worden, ook in gebied waar geen weerstations stonden. Nederland is het eerste land dat deze techniek op deze wijze gaat toepassen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.