Vervoerregio neemt deel aan onderzoek naar hyperloop voor goederen

Hyperloop FOTO Hardt

De Vervoerregio Amsterdam gaat deelnemen aan een onderzoek naar een Cargo Hyperloop tussen Rotterdam en Amsterdam. Dit maakt het mogelijk om goederen met hoge snelheid via een buis te vervoeren en past bij de ambitie van de Vervoerregio om logistiek slimmer en schoner te organiseren. In totaal doen ongeveer dertig (inter)nationale bedrijven, overheden en netwerkorganisaties mee aan dit haalbaarheidsonderzoek. 

De hyperloop is een idee van Tesla-topman Elon Musk. Dit concept is te vergelijken met een soort buizenpost, waarbij zowel mensen als goederen met een hoge snelheid via een buis kunnen worden vervoerd. Wereldwijd zijn meerdere bedrijven met de ontwikkeling van deze technologie bezig.

Logistiek

De regio Amsterdam wil bekijken wat de kansen zijn voor deze vervoerswijze op een drukke goederenroute in Nederland, dus tussen Rotterdam en Amsterdam. Als dit gerealiseerd kan worden, hoeven de goederen niet langer via de weg vervoerd te worden. Dat scheelt vrachtwagens op de weg en de producten komen op tijd aan. Bovendien zijn de kosten lager, denkt de Vervoerregio.

Het hoeft niet meteen een baan te zijn waar enorme snelheden worden behaald; in eerste instantie denkt Amsterdam aan een baan waar snelheden van 120 tot 150 kilometer per uur gehaald kunnen worden. “Een hyperloop is een duurzaam alternatief om de groeiende vraag naar meer en sneller vervoer op te vangen. Het past goed bij onze ambitie om logistiek schoner en slimmer te organiseren en draagt bij aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Reden genoeg om onze handtekening te zetten onder deze revolutionaire verschuiving in de logistieke sector.”

Het initiatief voor het Amsterdamse onderzoek komt van Hardt Hyperloop. Dit bedrijf werd een paar jaar geleden opgericht door een groep studenten van de TU Delft. In Groningen wordt verder een testbaan van een paar honderd meter gebouwd. Eind vorig jaar gaf de ministeries van Infrastructuur en Economische Zaken 4,5 miljoen euro subsidie aan een consortium van bedrijven en onderzoeksorganisaties dat werkt aan de hyperloop.

Hyperloop-project krijgt 4,5 miljoen subsidie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.