Deelfiets van Arriva in Maastricht

OV-bedrijf zet stap in ontwikkeling tot mobiliteitsaanbieder

Bron: Arriva

OV-vervoerder Arriva wil zichzelf omvormen tot mobiliteitsaanbieder en heeft daarom het nieuwe reisplatform glimble gelanceerd. In dit platform zijn niet alleen traditionele OV-voertuigen opgenomen, maar ook allerlei verschillende soorten deelvervoer zoals deelauto’s, -scooters en -fietsen. “We streven er met dit platform naar om dé toonaangevende mobiliteitsaanbieder te worden”, aldus Arriva-topman Anne Hettinga. 

Arriva is ervan overtuigd dat mobiliteit anders moet en kans. De vervoerder is dus druk bezig met de transitie, waarbij de reiziger meer dan ooit centraal komt te staan. De onderneming heeft ook twee van de zeven landelijke MaaS-pilots gewonnen. Door dit platform te lanceren wil Arriva over de grenzen van de eigen vervoersmiddelen en van de eigen concessiegebieden heen kijken.

Hettinga: “In een wereld waarin iedereen continue in beweging is en verbinding en bereikbaarheid essentieel zijn, moet je flexibel en nimble (=Engels voor lenig) zijn. Met glimble brengen we alle mobiliteitsoplossingen binnen handbereik. Met de mogelijkheid om die oplossingen helemaal af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren. Glimble by Arriva dus en met de ambitie om daarmee de toonaangevende mobiliteitsaanbieder te worden.”

Toegankelijkheid

De app is sinds half juli live en is ontwikkeld door het OV-bedrijf en Moovit. Die laatste kon een beroep doen op de ervaring van al ongeveer één miljard gebruikers wereldwijd. “Onze ervaring toont dat het gemakkelijker en zonder drempels toegankelijk maken van reizen de tevredenheid van de reizigers vergroot”, vertelt Nir Erez, medeoprichter en algemeen directeur van Moovit.

Hij vervolgt: “Dit is de tweede keer dat we Mobility as a Service op nationale schaal kunnen lanceren en we zijn vereerd om met Arriva samen te werken om Nederlandse reizigers alles te bieden wat ze nodig hebben om gemakkelijk van deur tot deur te reizen.” Meteen vanaf de lancering kon de reiziger al kiezen uit een flink aantal vervoersopties, naast natuurlijk het openbaar vervoer in heel Nederland.

Werkgevers

Glimble biedt een speciaal portaal voor werkgevers, waardoor hun medewerkers een flexibel reisaanbod tot hun beschikking krijgen. Het platform biedt volgens de vervoerders al een oplossing voor de aankomende wijziging in de reiskostenregeling, waarbij de vaste reiskostenvergoeding wegvalt. Werkgevers kunnen bovendien sturen op bepaalde doelen, zoals duurzame of vitale mobiliteit, door te selecteren welke vervoersopties de medewerkers mogen gebruiken.

Er zijn nu meerdere mobiliteitsaanbieders te boeken via de app en Arriva verwacht dit de komende maanden uit te breiden. Op termijn worden functionaliteiten zoals parkeren, opladen van je elektrische auto en grensoverschrijdend reizen aan de app toegevoegd. Arriva komt ook met een campagne om reizigers bewust te maken van hun reisgedrag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.