Deelfiets, app, whim BEELD MaaS Global

Zeeland probeert innovatieve en slimme mobiliteit uit

Deelfiets, app, whim BEELD MaaS Global

Een app om medewerkers vaker te laten fietsen en een haalbaarheidsstudie naar een slim laadplein voor elektrische deelauto’s. Dat zijn de eerste projecten in het Living Lab Slimme Mobiliteit van Zeeland. Hierin wil de provincie de komende tijd nieuwe vervoersmogelijkheden verkennen, projecten opzetten en verbetermogelijkheden uitproberen om sneller, schoner en slimmer te reizen.

Dit Living Lab maakt onderdeel uit van de opgave Slimme Mobiliteit. De provincie Zeeland wil namelijk het vervoer hier anders organiseren, vooral door innovatieve technologische systemen te combineren met klassieke vormen van vervoer. Er wordt nog gezocht naar ideeën voor vernieuwende projecten. Geld voor deze projecten komen uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen, waarin diverse maatregelen zijn opgenomen om stevig te investeren in Zeeland. Slimme mobiliteit is een onderdeel van dit pakket

Slim laadplein

De reiziger moet centraal staan bij de toekomstige vormen van mobiliteit. De gemeente Tholen ontvangt daarvoor een bijdrage voor het project Toogethr. Het doel hiervan is om duurzame mobiliteit te stimuleren en om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van medewerkers. Via een app worden medewerkers van bedrijven op Welgelegen gestimuleerd om meer te carpoolen en vaker de fiets te pakken. Dit kan wanneer werkgevers zelfs het gebruik van de fiets belonen.

Het tweede project betreft een haalbaarheidsstudie naar een slim laadplein voor elektrische deelauto’s op de parkeerplaats naast station Vlissingen. Op termijn moeten daar ook andere voertuigen aan de stekker kunnen worden gelegd. Daarnaast is het de ambitie om de energie hier duurzaam op te wekken en daarom wordt het laadplein overdekt met zonnepanelen.

Er wordt verder nagedacht over manieren om hier energie op te slaan en te gebruiken voor andere doeleinden. Het project zou een vervolgstap zijn op het e-mobilitypark en deelautopark op de Kenniswerf in Vlissingen. Het is nog niet zeker dat dit plein er daadwerkelijk komt. Het Living Lab investeert in eerste instantie in een onderzoek naar de haalbaarheid en een plan van aanpak, in samenwerking met de gemeente Vlissingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.