parkeerplaats voor deelauto

Dit zijn de winnaars van de Autodeel Award 2021

parkeerplaats voor deelauto

De gemeente Rotterdam heeft maandag de Autodeel Award 2021 in ontvangst mogen nemen. Ze werd daarmee beloond voor het goede beleid en de versnelling die ze afgelopen jaar liet zien op het gebied van autodelen. Mobiliteitswethouder Judith Bokhove nam de prijs in ontvangst van Kees van der Burg, directeur-generaal Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de gemeente Hollands Kroon en voetbalvereniging Wolfaartsdijk uit het Zeeuwse Goes mochten een prijs mee naar huis nemen.

De award is maandag uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit. Het is al de zesde keer dat Natuur & Milieu, samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CROW, deze Autodeel Award geeft aan partijen die de meeste moeite hebben gedaan om autodelen te stimuleren. “Met de Autodeel Award stimuleren we het gebruik van deelauto’s en belonen we gemeentes en initiatieven die hierin voorop lopen. We hopen dat anderen leren van de aanpak van deze winnaars en het autodelen verder groeit”, aldus Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu. Er is een categorie voor een ‘grote’ en ‘kleine gemeente’, maar ook voor een lokaal initiatief.

Criteria

Om te bepalen welke gemeenten deze prijs verdienen, gebruikte de jury de Rode Loper Autodelen als leidraad. Er is dus zowel naar kwalitatieve als kwantitatieve indicatoren gekeken, zoals de groeifactor van het aantal deelauto’s, het aantal verbonden sociale voorzieningen, het beleid voor elektrisch autodelen en parkeergelegenheden. Voor de lokale autodeelprojecten is gekeken naar de sociale binding onder autodelers, de unieke bijdrage aan de impact van autodelen en duurzame aspecten als het gebruik van groene stroom en de reductie van het aantal privéauto’s.

Rotterdam kende afgelopen jaren een forse groei van het aantal deelauto’s en versloeg daarmee de andere genomineerden. Dat waren de gemeenten Breda en Utrecht. Volgens wethouder Bokhove is uitstootvrije deelmobiliteit erg belangrijk voor schone lucht en de leefbaarheid van de stad. Ze gaf daarnaast aan trots te zijn dat de gemeente had getoond dat autodelen in zo’n korte tijd heel snel kan groeien. “We geven zelf het goede voorbeeld. Bij acht gemeentekantoren staan deelauto’s die onze medewerkers kunnen gebruiken.”

Hollands Kroon kreeg de erkenning, omdat de gemeente het gebruik van deelauto’s stimuleert via Mobipunten. Op deze plekken staan deelauto’s die voor iedereen te gebruiken zijn. Verantwoordelijk wethouder Theo Meskers ziet deelauto’s als een oplossing om ook de kleinere kernen in de Kop van Noord-Holland bereikbaar te houden. “We zetten in op samenwerking met andere gemeenten voor een dekkend netwerk van deelmobiliteit”, vertelt Meskers. Zelf gebruik de gemeente ook een poolauto.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.