Gladde weg door sneeuw in Breda

Slimme weg kan automobilist waarschuwen voor gladheid

Foto: Inge

Een weg die automobilisten uit zichzelf waarschuwt voor gevaarlijke verkeerssituaties zoals gladheid. Dat is het resultaat van een samenwerking waarbij straatsensoren worden gekoppeld aan navigatiesystemen in auto’s. Naast informatie over het wegdek kan in de toekomst ook worden gewezen op bijvoorbeeld langzaam rijdend of stilstaand verkeer.

Dergelijke sensoren worden al gebruikt door wegbeheerders en die mogelijkheid ligt nu dus ook open voor weggebruikers. Het gaat om een samenwerking van Mobility Sensing en Monotch, die daarmee willen bijdragen aan een verbeterde verkeersveiligheid. Er wordt gestart met het doorgeven van waarschuwingen over gladheid op bijvoorbeeld bruggen en viaducten en wegen waar nog niet gestrooid is.

Data beschikbaar stellen

Hier is zicht op dankzij data die worden verzameld door de straatsensoren. Die tellen niet alleen het verkeer, maar meten ook de temperatuur van het wegdek en kunnen signaleren of het wegdek droog of nat is en of er nog voldoende strooizout ligt. Dit kan worden gedeeld met automobilisten door de sensor te koppelen aan het TLEX data-uitwisselingsplaform, het centrale punt waar data wordt gebundeld en naar weggebruikers kan worden verstuurd.

Het inzichtelijk maken van weginformatie biedt volgens de twee bedrijven mogelijkheden om zowel de verkeersveiligheid als doorstroming te verbeteren. Daarvoor is wel nodig dat alle veiligheidsgerelateerde verkeersinformatie als open data beschikbaar wordt gesteld voor weggebruikers. “Als we willen dat deze oplossingen door het grote publiek gebruikt worden, moeten we de afstanden tussen databronnen, transacties en diensten overbruggen”, aldus Paul Potters van Monotch.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.