WaveOut, navigatie-app met geluid

Start-up wil navigatie schermvrij maken met audio-app

WaveOut, navigatie-app met geluid

Niet langer op een scherm kijken om je weg te vinden of mondelinge instructies opvolgen, maar 3D-audio volgen. Fietsers kunnen zo op veilig pad met een nieuwe ruimtelijke audio-app, die is ontwikkeld door de High Tech Campus Eindhoven en Dreamwaves. “We willen navigatie intuïtief, handsfree en schermvrij maken voor iedereen”, vertelt Hugo Furtado, de oprichter en algemeen directeur van Dreamwaves.”

In de app, genaamd WaveOut, volgt een gebruiker dus 3D-audio om de goede richting op te gaan. Dit kan een bepaalde beat zijn of een ontspannende melodie. Voor linksaf wordt bijvoorbeeld een ander geluid gebruikt dan voor rechtsaf. Daarnaast is het geluid intuïtief, zodat een gebruiker van de app niet langer de behoefte voelt om op een kaart te kijken en dus te stoppen. “Het is betrouwbaarder dan apps die alleen GPS gebruiken en intuïtiever dan een kaart op een scherm met verbale instructies”, licht Furtado verder toe.

Oriëntatieproblemen

De app is in eerste instantie ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. De ontwikkelaars wilden hen helpen om veilig en onafhankelijk op pad te kunnen. Maar het team van Dreamwaves merkte dat waveOut oriëntatieproblemen oplost die ook vaak voorkomen bij onder meer ouderen, fietsers, expats en toeristen. Het is veiliger als fietsers niet meer op straat hoeven te stoppen om op een kaart te kijken, of zelfs tijdens het fietsen op hun telefoon kijken. Dreamwaves is nu op zoek naar 100 testgebruikers voor de app.

De app werkt via augmented reality om virtuele punten op de route te plaatsen. Via geluid worden de gebruikers dan naar de eindbestemming geleid. De makers leggen uit dat mensen bijvoorbeeld hun hoofd draaien als de telefoon rinkelt of wanneer ze op straat door iemand geroepen worden. In deze app wordt spatial audio op dezelfde manier ingezet om de app-gebruikers het volgende punt te laten vinden.

Samen met global positioning computer vision en machine learning bepaalt waveOut de positie van de gebruiker, en dus hoeft de gebruiker alleen maar de aanwijzingen te volgen. Wel dienen gebruikers een telefoonkoord of een mobielhouder aan het stuur nodig te hebben, aangezien de camera als het oog van de schermloze navigatie fungeert.

Volgende stap

De app is nu alleen te downloaden in de Apple Store. De Android-versie zal eind februari worden gelanceerd. Het team wil uiteindelijk een product ontwerpen dat door zo veel mogelijk mensen gebruikt kan worden. Furtado: “Dat is ook waarom feedback zo belangrijk is voor dit product, en waarom Dreamwaves en High Tech Campus alle intuïtieve tech-enthousiastelingen oproepen om met waveOut te navigeren en hun mening te delen op het feedbacktabblad van de app.”

De samenwerking tussen Dreamwaves en de High Tech Campus en deze app is het resultaat van het versnellingsprogramma van het startup-programma Mobility Lab. Het doel is om gezondere gewoontes te promoten bij de gemeenschap van de High Tech Campus en om een innovatieve nieuwe manier van door de stad navigeren te testen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.