Licht op groen bij slechte luchtkwaliteit

Verkeer levert één van de grootste bijdragen aan de binnenstedelijke luchtvervuiling daarom is het belangrijk de voertuigemissies te reduceren. In het project EcoFLEX richten TNO en Peek Traffic zich op het testen van een milieuvriendelijke verkeerslichtregeling.

Innovatief in dit project is, dat op basis van constante metingen aan de locale luchtkwaliteit en het locale verkeer de verkeerslichtregeling direct wordt bijgestuurd. Bij slechte luchtkwaliteit wordt de regeling zo aangepast dat het systeem het aantal stopmomenten van het gemotoriseerd verkeer beperkt. In het geval van een goede luchtkwaliteit zorgt de regeling voor minimale wachttijden voor fietsers en voetgangers. Begin 2011 implementeren en meten TNO en Peek Traffic de effectiviteit van de regeling op de weg in Helmond.
Het doel is om voor wegbeheerders een gemakkelijk implementeerbaar systeem tegen lage kosten te introduceren. Dit systeem heeft een beoogde emissiereductie van 15% dat directe impact heeft op de locale luchtkwaliteit.
EcoFLEX is een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.